• Home
  • Blog
  • Voeten
    • Voedselafdruk
    • Koken
    • Kids
    • Biologisch
    • Foodmiles
    • Kas
  • Vlees
    • Vleesvervangers
    • Peulvruchten
    • Noten
    • Paddestoelen
    • Vis
    • Ei
    • Kaas (belastend)
  • Recept
  • Pers
  • Contact
  • en
facebook
linkedin
twitter
email

Home >> Voetprint

Voetprint per recept

Duurzame recepten met een voetprint: Elk recept is voor 4 personen. De berekening is gemaakt p.p.: De symbolische “voetafdruk” in voetjes. Elk voetje staat voor 1 onsje CO2 (denk aan een halve km autorijden).

Duurzame recepten: Lasagne met paddestoelen met berekende voetprint

Een hoofdgerecht kost gemiddeld 21 voetjes per persoon. Indien je met zuiniger ingrediënten kookt, bijv. deze lasagne dan zijn er maar 4 voetjes nodig geweest. Aangegeven met 4 zwarte voetjes. Er worden dus 17 voetjes (= 1,7 kg CO2) per persoon bespaard.

De berekende voetafdruk per recept richt zich op de gemeten broeikasgasemissies en  is gebaseerd op 5 publicaties van Blonk Milieuadvies. >>

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk= 2,1 kgCO2-eq. een gemidd. warme maaltijd in Nederland, p.p.
voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk=0,5 kgCO2-eq.: een gemiddeld hoofdgerecht in dit kookboek (Uitgeverij Fontaine), per persoon
voetafdruk= 0,1 kgCO2-eq.

Welke uitstoot is meegenomen?
De voetafdruk per recept is uitgedrukt in voetjes van 0,1 kgCO2-equivalent. In feite wordt niet alleen de CO2-uitstoot meegenomen, maar ook lachgas en methaan. Vandaar de benaming CO2-equivalenten. Dit zijn de broeikasgassen die vrijkwamen bij de productie van voedingsmiddelen; Van land tot aan de winkel.

  • de productie (Bij productie wordt gekeken naar de uitstoot in de gehele keten; fossiele brandstoffen, maar ook voer voor dieren, de productie van kunstmest, gebruik van kunstmest.)
  • verwerking
  • koeling
  • transport
  • verpakking

 co2-uitstoot per kg product notitieboekje

 

VoetprintCooking

  • Voetprint
    • Voedsel voetafdruk
    • Koken
    • Kids
    • Biologisch
    • Foodmiles
    • Kas en glas
  • Notenapparaat

Voetprint Cooking- Weet wat je eet!

Voetprint Cooking kookboek

Voetprint Cooking kookboek

4 Comments

  1. Jan april 15, 2015 at 8:44 am Reply

    Als ik het voed begrijp, zit het koken juist niet inbegrepen in de footprint. Misschien een idee om dat wel te doen, want het lijkt me nogal een verschil maken of ik de ingrediënten gebruik voor een rauwkost, of dat ze 3 kwartier op vol vermogen in de oven moeten.

    • VoetPrintcooKing april 15, 2015 at 9:20 am Reply

      Hi Jan, je hebt gelijk, het koken zelf geeft ook weer milieubelasting. Dara zeg ik hier nog wel wat over, maar is nog verder niet meegenomen in de recepten: http://www.voetprintcooking.nl/voetprint-per-recept/kooktechniek/

  2. Dick april 16, 2015 at 9:53 am Reply

    Ook ik bekeek deze site, juist om te zien hoe het kookproces was meegenomen in de Footprint. Bv koken op electrisch vergeleken met koken op gas of inductie: nergens in recepten staat dat de 0 stand nog nawarmt, en bv bij rijst de pit uitkan. Scheelt enorm veel energie!

    • VoetPrintcooKing april 16, 2015 at 10:47 am Reply

      Goed punt Dick. Ik geloof dat ik wel hier en daar een opmerking in de recepten heb gemaakt over deksel op de pan en met een snelkoker de kooktijd verkorten (als je die hebt). Probeer ook zoveel mogelijk voor te schrijven in de ene pan erbij te stoppen.

Laat een bericht achter Cancel reply

*
*

captcha *

@Copyright Voetprint Cooking 2013
Website design Tante Web