• Home
  • Blog
  • Voeten
    • Voedselafdruk
    • Koken
    • Kids
    • Biologisch
    • Foodmiles
    • Kas
  • Vlees
    • Vleesvervangers
    • Peulvruchten
    • Noten
    • Paddestoelen
    • Vis
    • Ei
    • Kaas (belastend)
  • Recept
  • Pers
  • Contact
  • en
facebook
linkedin
twitter
email

Home >> Voetprint >> Kas en glas

Kas en glas

In sommige maanden is het aanbod van groente dat vers van het land komt dermate beperkt dat je wellicht eens groente uit blik of glas wilt kopen. De logische vervolgvraag is dan, wat is daarvan de milieubelasting en de gevolgen voor de vitaminen in deze groenten.

 

Milieubelasting

Uit een publicatie [1] blijkt dat de indirecte energie (fossiele brandstof nodig voor productie, koeling, transport, verpakking) ongeveer verdubbelt indien “vers van het land” wordt vervangen door “blik of glas”, maar daarmee halen ze nog steeds niet de niveau’s van groente uit de diepvries (ongeveer 3-voudige) of de kas (ongeveer 6-voudige) [2] .

Voorbeeld in MJ per kilo:

    indirect energiebeslag
spinazie volle grond   7,6 MJ/kilo
groenten blik 12,4 MJ/kilo
groenten glas (wegwerp) 14,0 MJ/kilo
groenten (diepvries, karton) 25,6 MJ/kilo
spinazie kas 47,8 MJ/kilo
paprika kas in 2000 75,0 MJ/kilo
paprika kas in 2005 67,5 MJ/kilo (correctie voor aanname: 2% besparing/jaar sinds 2000)
paprika kas in 2010 60,8 MJ/kilo (correctie voor aanname: 2% besparing/jaar sinds 2000)

 

Voorbeeld in kgCO2-equivalenten: broeikasgasemissies sperziebonen

Groenten uit de kas

De glastuinbouw is bezig met vele initiatieven om de sector te verduurzamen, zo streven Natuur en Milieu en LTO Glaskracht naar een reductie van de CO2-uitstoot van 45% in de glastuinbouw sector in 2020 ten opzichte van 1990 [3] .

Wat is er reeds bereikt in het verleden: De energie-efficiency (energiever­bruik per eenheid product) in 2005 is gestegen met 46% ten opzichte van 1980 [4] .

De berekeningen in dit kookboek zijn gebaseerd op cijfers uit 2000, het is dus lastig om exact vast te stellen hoeveel de indirecte energie er nodig is voor de productie van paprika op dit moment. Indien we de energiebesparende maatregelen zouden projecteren op de paprika in 2005 (aanname: 2% energiebesparing per jaar bereikt sinds 2000) komen we uit op ongeveer: (100%-10%)*75 = 67.5 MJ per kilo paprika. Ervan uitgaande dat in de 5 jaren daarna dezelfde besparing is bereikt betekent dat voor paprika’s in 2010: 60.8 MJ/kg.

Vitaminen

In pot- en blikgroente zitten iets minder vitamines dan in verse groente, maar pot- en blikgroente zijn nog steeds een prima vervanging. [5]Verwenfruit-rabarber-framboos-370ml-2FD


[1] Gerbens-Leenes,  P.W., Groenkookboek. Groningen: RUG, 2000.
[2]  Inmiddels zijn de brongegevens uit 2000 wat gedateerd en is de tuinbouw hard op weg milieuvriendelijker te produceren. Het is dus mogelijk dat de cijfers voor de kas inmiddels zijn gedaald.
[3] Actieplan voor een klimaatneutrale glastuinbouw, St. Natuur & Milieu, LTO Noord, Glaskracht, mei 2007
[4] Actieplan voor een klimaatneutrale glastuinbouw, St. Natuur & Milieu, LTO Noord, Glaskracht, mei 2007
[5] www.voedingscentrum.nl

VoetprintCooking

  • Voetprint
    • Voedsel voetafdruk
    • Koken
    • Kids
    • Biologisch
    • Foodmiles
    • Kas en glas
  • Notenapparaat

Voetprint Cooking- Weet wat je eet!

Voetprint Cooking kookboek

Voetprint Cooking kookboek

2 Comments

  1. eric juli 7, 2010 at 8:52 am Reply

    goedendag,

    mooie site en zeer interessant.

    zelf zijn we met een Europees project bezig.
    Green Cook. het gaat het vermijden van voedselverspilling in horeca, retail, scholen, huishoudens en kantines

    http://www.greencook.nl

    wellicht ook vermeldenswaardig o pje site?

    • doriensoons juli 19, 2010 at 9:22 am Reply

      Hi Eric,

      Dank voor je leuke reactie. Goed initiatief Greencook, zeker ook informatief.
      Reactie is wat later, ik was even op vakantie en lekker niet online . Ik ben nog even huiverig om hem in de opsoming van weblinks op te nemen, omdat ik laagdrempeligheid wil behouden en de website voor mij een uithangbord is voor de eindconsument. Ik zal er eens over nadenken hoe ik samenwerkingsverbanden/ partijen zoals jullie in mijn website mogelijk zou kunnen integreren. Jullie mogen mij natuurlijk altijd op je website noemen (hihi),
      Ben je trouwens ook al bekend met de http://www.green-key.org ? Het gaat breder dan voedsel, maar jullie op het voedsel onderdeel mooi kunnen samenwerken misschien.
      Succes, Dorien

Laat een reactie achter bij eric Cancel reply

*
*

captcha *

@Copyright Voetprint Cooking 2013
Website design Tante Web