07
DEC
2016

Recepten met noten

Hier enkele heerlijke recepten met noten. Noten, zaden (vb. sesamzaad) en pitten (vb. amandel) kunnen als vleesvervanger worden gebruikt. Ze bevatten in het algemeen ondermeer de vitamines B1, B2, B6 en E en de mineralen foliumzuur, magnesium, calcium, zink en kalium.

Walnoten-champignon ragout

Noten ragout

Ingrediënten

Bereidingswijze

1 kg aardappels
4 takjes peterselie fijngeknipt
2 el boter of margarine
2,5 dl melk, 1 ei, 1 ui
1 bakje champignons
250 gram walnoten
2 tl salie, 1/4 dl rode wijn
1 blikje tomatenpuree (nettogewicht 70 gram)
1/2 bouillonblokje, peper
1 bekertje crème fraîche  (125 gram)

De aardappelen in 20 minuten gaar koken (met een snelkookpan halve kooktijd). Aardappelen afgieten en fijnstampen. Roer de melk en peterselie erdoor.

Ragout: Ui pellen en snipperen. Champignons schoonmaken en halveren. Noten grof hakken. In pan 1,5 el boter verhitten. Ui fruiten, champignons en salie toevoegen en deze even meebakken ( +/- 1 minuut).
Doe de wijn, tomatenpuree, bouillon en crème fraiche erbij en verwarm dit zachtjes gedurende 10 minuten. Op smaak brengen met peper. Serveer puree en ragout met een groentegerecht.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Hartige notentaart

Ingrediënten

Bereidingswijze

deeg: 250 gram volkorenbloem. 150 gram margarine
vulling: 100 gram walnoten
100 gram champignons

2 eieren
2 prei, 2 ui
125 ml creme fraiche, 50 gram kaas
1 teen knoflook
peper, zout
2 el margarine om in te bakken
2 el margarine  om in te vetten
(eventueel bieslook/ peterselie uit  tuin)
Kleine salade van het seizoen

Maak een deeg van 250 g volkoren bloem; 150 g boter; ½ dl water; zout. Meng dit alles en kneed tot een bol. Rol de bol uit tot  een ronde plak en bekleed daar een ingevette taartvorm mee. Bak de bodem in een oven op 180 graden 10 minuten.

Bak de prei en ui en geperste knoflook in margarine. Voeg schijfjes champignons na 2 minuten toe en bak nog 2 minuten mee. Giet het vocht zoveel mogelijk af. Strooi het mengsel en de noten in de met deeg beklede vorm. Giet daarover 2 geklopte eieren gemengd met creme fraiche, kaas en bieslook/peterselie.

Bak de gehele taart vervolgens 30 minuten in de oven op 180 graden.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

1pan: Gemengde groenteschotel met walnoten

332389_1443_vegetables

Ingrediënten

Bereidingswijze

200 gr boontjes
400 gram roerbakgroenten van het seizoen
1 blikje maïs
2 teentjes knoflook
1 stukje verse gember van 4 cm
2 theelepels olie
2 eetlepels slagroom
125 gr walnoten
4 dikke sneden brood
zout, peper 

Maak de boontjes schoon en was ze. Laat de maïs uitlekken. Pel de knoflook en snipper ze fijn.
Schil de gember en snipper hem fijn. Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook en de gember 1 minuut zachtjes. Voeg de roerbakgroenten, de boontjes en de maïs toe en bak alles 3 minuten. Voeg 2 dl water en zout en peper toe. Laat de groenten 10 minuten koken; schep af en toe om. Roer de slagroom erdoor. Rooster intussen de noten in een droge koekenpan. Schep de groenten in een kom en strooi de walnoten erover.

Serveer met (noten)brood.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

1-pan: Omelet met noten

914476_47046918_nuts

Ingrediënten

Bereidingswijze

5 eieren
5 eetl. water
zout en peper
gehakte bieslook
2 eetl. sesamolie
200 g gehakte walnoten

Klop de eieren met het water en de kruiden. Bak het ei met sesamolie en tot een goudbruine omelet.
Leg de omelet op een bord en strooi de noten erover. Serveer met een salade van het seizoen.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Notenburger

Ingrediënten

Bereidingswijze

1 ui
100 gram walnoten ongezouten
100 gram champignons
175 gram broodkruim
1 ei
2 el margarine
zout,  peper
versgehakte kruiden (uit de tuin?)
8 aardappelen
wortelsalade
Ui snipperen, walnoten hakken, champignons fijnsnijden. Eventueel in een keukenmachine. Alles mengen met broodkruim en het eitje. Maak van het mengsel 4 burgers en bak deze in de margarine gedurende 4 minuten per kant. Serveer met gebakken aardappels en wortelsalade.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Risotto met spinazie en noten

Ingrediënten

Bereidingswijze

1 ui
3 eetl olijfolie
1 groentebouillonblokje
200 ml room
800 gram  spinazie
100 gr gemende noten ongezouten
100 gr parmezaanse kaas
300 gr risotto

Ui pellen en snipperen en ca 2 minuten bakken, risotto erbij doen en heel even meebakken daarna 550 ml water en bouilontablet erbij. Na 15 minuten room erbij doen. Als het te droog wordt water erbij doen.
Noten hakken. Spinazie, noten en helft kaas door de risotto mengen en goed verwarmen, zout en peper erbij. De rest van de kaas is voor op tafel.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Gado-gado Groenten met notensaus

Ingrediënten

Bereidingswijze

100 g witte kool, 3 aardappel
4 tomaten (jun-okt)
200 gram peulen (mei-juli), anders Nederlandse sperzieboon (jun-sept)
200 g mie
3 eieren
300 g walnoten (deze groeien in NL in tegenstelling tot pinda’s)
1 serehstengel (citroengras), gekneusd
3 eetl. olie, zout
1 theelepel geraspte citroenschil, 4 laurierblaadjes
500 ml kokosmelk
Boemboe
1 theel. trasi bakar (pasta van kleine garnalen)
3 eetl. suiker
6 sjalotjes, 5 teentjes knoflook
3 rode gedroogde spaanse pepers
2 eetlepels gember
Garneren 
sap van 3 citroenen
kroepoek, gefruite uiringen

Kook de eieren. Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Snijd de kool in reepjes en leg deze kort in heet water met wat zout. Laat de reepjes daarna goed uitlekken. Schil eerst de aardappelen en kook deze gaar maar wel stevig. Laat afkoelen en snijd ze dan in partjes. Snijd de tomaten en de eieren in partjes.

Kook de mie gaar.

Rooster de walnoten droog in een koekenpan en wrijf of maal deze daarna fijn.
Verhit in een wok de olie en fruit hierin de boemboe voor 2 minuten. Voeg dan het citroengras, de laurier en de kokosmelk en zout naar smaak toe en breng het aan de kook. Dan de noten toevoegen en nog 4 minuten zachtjes laten sudderen.

Meng op een schaal de mie, de kool, de aardappelen, de tomaten de eieren door elkaar en giet hierover de saus. Besprenkel het met het limoensap en strooi de kroepoek en uitjes erover.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Gemengde noten maaltijdsalade

Ingrediënten

Bereidingswijze

1 krop  sla
6 tomaten (juni-oktober)
2  handjes gemengde Europese noten en zaden (ongezouten)
2  handjes groene olijven
150 gr zachte geitenkaas
6 el olijfolie
2 el balsamico azijn
1 tl mosterd
2 tl honing
kruiden uit de tuin
4 dikke sneden bruin brood

Olijfolie, balsamico azijn, mosterd, honing, peper en zout mengen tot een sausje. Voeg eventueel verse kruiden toe.
Rooster de noten en zaden in een koekenpan zonder vet. Hak eventueel de noten in kleinere stukjes.
Was de sla en maak de blaadjes los en snijd ze wat kleiner. Meng de sla, tomaat, notenmengsel, olijven en geitenkaas door elkaar en serveer met het sausje en een dikgesneden bruin brood.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Panini met notenpesto

notenpesto

Ingrediënten

Bereidingswijze

4 kleine stokbroodjes
2 druppels olijfolie
40 g selderijblad (los kopen of afknippen van knol, bleekselderij)
50 g pijnboompitten
50 g walnoten
1 teentje knoflook
2 eetl. olijfolie
1,5 dl groentebouillon (van een blokje)
50 g geraspte parmezaanse kaas

Snijd de stokbroodjes in de lengte door, rasp een knoflookteentje over het brood en bak de helften aan beide kanten bruin in een pan met olijfolie.

Meng de overige ingrediënten in een keukenmachine of staafmixer tot er een puree ontstaat. Serveer met een salade.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

 

Over Dorien
  1. Pingback: Voetprint Cooking® Ode aan de pieper » Voetprint Cooking®

Laat een bericht achter

*

captcha *