07
MRT
2017

Recepten met vis

Graag deel ik een aantal lekkere recepten met vis (duurzame). Duurzaam in de zin, dat ze in Europa gevangen of gekweekt worden. Daarnaast zijn ze “goede keuze” op de VISwijzer. En er is sprake van een vangstmethode met een lagere milieudruk (bv. geen bodemvisserij). Dit laatste dien je zelf op de verpakking af te lezen! Voor meer uitleg >>.

Kerrie-curry met witvis

schelviskerriecurry_0050_midden

Ingrediënten

Bereidingswijze

1 bloemkool (uit Nederland, België, Frankrijk of Duitsland;
uit Polen of Spanje geeft een hogere voetprint)
300 g meergranen-rijst
3 eetl. olijfolie
400 g snoekbaars- (Nederlands) of andere witvisfilets
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
2-4 theel. chili, kerrie en kurkuma
sambal
2 dl melk
zout en peper

Was de bloemkool en snijd er kleine roosjes van. Breng een pan water (eventueel een snelkookpan) met een snufje zout met de rijst en bloemkool aan de kook en kook ze in circa 15 minuten gaar. Schep de rijst en bloemkool in een schaal.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de vis aan beide kanten gaar en goudbruin; leg de vis in de schaal op de rijst en bloemkool.
Fruit ui en knoflook in de overgebleven olie en meng de specerijen en sambal erdoor. Voeg vervolgens de melk toe en eventueel een scheutje water. Laat de kerriesaus even koken, breng op smaak met zout en peper en sprenkel hem over vis en groente. Garneer met koriander.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

 

Geroosterde witvis met mierikswortelmayonaise

Ingrediënten Bereidingswijze
400 gram schelvis filets
(bij AH zeker met lijnenvisserij)
3 eetlepels zonnebloem olie
zout, peper
100 g veldsla (okt-mrt)
3 el olie,3 el azijn
1,5 dl mayonaise
3 eetlepels geraspte mierikswortel
1 teentje knoflook, geperst
2 eetlepels fijngehakte peterselie

Besprenkel de filets met olie en strooi er zout en peper over.
Klop de mayonaise met citroensap, mierikswortel en geperste knoflook, peterselie.

Verdeel de veldsla over 8 borden. Giet daarover dressing van olie en azijn.

Verhit in een grillpan of koekenpan de olie en rooster de vis 2-3 minuten per kant. Verdeel de vis over de borden en sprenkel de mierikswortelsaus erover. Serveer met een groente van het seizoen.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

 

Schelvis schnitzels in een korstjeschelvis in een korstje_0073_middel

Ingrediënten Bereidingswijze
400 gram schelvis filets
paneermeel
1 citroen
1 kleine ui
5 takjes peterselie
1 ei
3 el bloem
35 gram margarine
8 ons aardappel
8 ons spinazie
zout, peper
Was de citroen en rasp de schil. Meng citroenschil, fijngesneden ui, gehakte peterselie, zout, peper en paneermeel.
Klop in een diep bord het ei los met 1 eetlepel water. Bestrooi de schelvisfilets dun met bloem, haal ze door het ei en haal ze door het paneermengsel.
Verhit boter in een grote koekenpan. Leg de schelvis-schnitzels in de pan en bak ze 4 minuten per kant.
Serveer met groente van het seizoen (bv. 8 ons spinazie volle grond april-okt) en gekookte aardappelen in de schil.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Gebakken forel met mosterdmayonaise

Ingrediënten Bereidingswijze
400 gram biologische forel
1 citroen
1 eetlepel slaolie
1,5 eetlepel mosterd
3 eetlepels yoghurt
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel fijngeknipte bieslook
400 g aardappel
600 g snijbonen
Snijd de citroen in partjes. Meng de olie met 1/2 eetlepel mosterd. Bestrijk de visfilets met dit mengsel. Leg de visfilets in de pan en laat ze aan beide kanten bruin en gaar worden (ca. 10 minuten).
Meng ondertussen de yoghurt, mayonaise met 1 eetlepel mosterd en de bieslook. Serveer de vis met schijfjes citroen en de mosterdmayonaise.
Serveer met snijbonen en gebakken aardappeltjes.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Schelvis in amandelen

Ingrediënten Bereidingswijze
400 gram schelvis
sjalotje
citroen
peterselie
olijfolie
zout/peper
6 ons aardappels
wortelsalade, zie Salades

Kook de aardappels 10 minuten en snijdt ze daarna in schijfjes. Bak ze nog 5 minuten.

Snijdt het sjalotje en bak het glazig een scheutje olijfolie. Bak de schelvis samen met amandelschijfjes gedurende 8 minuten. Serveer de vis met citroen schijfjes en een takje peterselie, gebakken aardappeltjes. Lekker met wortelsalade.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Schelvissoep

 0417_schelvissoep

Ingrediënten Bereidingswijze
400 gram schelvis 2 prei
2 ui
2 bouillonblokjes
125 gram mais
200 gr. aardappel. (3 stuks)
1 dl room
peterselie/bieslook
1 teen knoflook
zout, peper
50 gram margarine
50 gram smeerboter (geen roomboter!)
4 dikke bruine boterhammen
Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes. Kook de aardappels 10 minuten in 1 liter water. Bewaar zowel de aardappels als het kookvocht.

Bak de in ringen gesneden prei samen met uiringen in de boter gedurende 5 minuten. Voeg 2 bouillonblokjes en de aardappels plus het kookvocht toe. Voeg de maïs en in stukjes gesneden schelvis toe. Laat dit 10 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan. Op het laatst mag de room worden toegevoegd. Strooi tijdens het opdienen verse kruiden over de soep. Serveer met een dikke bruine boterham met een beetje boter.

 

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Schelviscurry


 

Ingrediënten Bereidingswijze
400 gram schelvis
1 ui
1 knoflook
2 el olijfolie
1 citroen
400 gram gepelde tomaten (blik)

2 -4 tl van ieder:  chilipoeder, kerrie, kardemom, komijn, koriander
2-4 tl gember(vers, uit potje of poeder)
zout, peper
koriander (kun je ook makkelijk in eigen tuin kweken)
1 turks brood
Fruit de ui met de knoflook in de olijfolie. Alles in een grote wokschotel gedurende 10 minuten laten pruttelen. Serveer met een aantal blaadjes verse koriander over de schotel en druppel uitgeperst citroensap erover.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Vispakketje in groene kool

dorien_0063_verkleind

Ingrediënten Bereidingswijze
400 g biologische tilapia
enkele bladeren groene kool
1 wortel (300 gram)
radijs met blad
verse roomkaas met kruiden
2 eetl. olijfolie
zout en peper
1 kg aardappelen
rozemarijn

Blancheer de koolbladeren heel kort in kokend water met zout zodat ze wat soepeler worden, giet ze af. Snijd wortel, radijs en radijsblad in kleine stukjes en doe dat ook met de tilapia. Meng alles met de kruidenkaas. Voeg zout en peper naar smaak toe. Vul de koolbladeren met dit mengsel en bind ze met een touwtje dicht. Pocheer de tilapia 6 tot 10 minuten in kokend water met een snufje zout.

Kook de aardappelen 20 minuten in de schil en snijd de bovenkant open. Vul ze met rozemarijnnaaldjes en een beetje olijfolie. Garneer met een paar radijsjes.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

 

Over Dorien
  1. Pingback: Hollandse Zalm | Foodprint Cooking™

  2. Pingback: Duurzaam kerstrecept | Voetprint Cooking®

  3. Pingback: Voetprint Cooking® Duurzaam kerstrecept » Voetprint Cooking®

Laat een bericht achter

*

captcha *