21
DEC
2010

Beren op de weg

comment : 5

Bezwaren tegen duurzaam eten kunnen zijn, dat het duurder is en meer tijd kost.

Duurzaam eten hoeft niet duurder te zijn­

Als je meer van het seizoen en lokaal eet, is dat vaak goedkoper omdat die producten dan in de aanbieding zijn of met minder kosten in de winkel liggen.

Grote verpakkingen zijn per definitie goedkoper, net als minder bewerkt.

Als je zelf biologische aardappels schilt is dat in vergelijking met voorverpakte geschilde aardappels zelfs goedkoper. Persoonlijk vind ik zelf aardappelen schillen al een duurzame oplossing, of ze nu biologisch zijn of niet.

Voorbeeld: 

 • €3,20 voor 2 x 700 gram geschilde aardappelen van een Nederlandse grootgrutter
 • €1,50 euro voor 1,5 kg biologische aardappel van een Nederlandse grootgrutter (moet je nog wel even schillen)

 

Duurzaam eten kost meer tijd

Overweeg een snijmachine als het argument is: tijdgebrek. Als er weinig tijd is om verse producten te bereiden en daarom toch naar instant maaltijden wordt gegrepen, dan is eenmalig de aanschaf van een snijmachine een energiezuinigere oplossing dan het heen en weer rijden van vrachtwagens met uien naar Polen om dan vervolgens gesneden weer terug te keren.

Veel producten hoef je niet te schillen. Bijvoorbeeld de schil van de pompoen kan gewoon meegekookt voor de soep. Wel even de draden eruit halen. Biologische aardappelschillen kunnen gewoon gegeten worden, want daar zitten geen chemische middelen op. Het is wel zo dat biologische aardappelen iets sneller uitlopen, die uitlopers moet je er wel even uitsnijden.

Waar koop ik die spullen?

De meeste ingrediënten koop je bij de gewone supermarkt. Het gaat erom dat je van het seizoen, lokaal, niet-bewerkt, onverpakt of grote verpakkingen koopt.

Zoek je biologische producten: Er zijn ook ecologische webwinkels. Kijk maar eens op www.vanhavertotgort.nl. Je kunt overigens ook bij de gewone supermarkten steeds meer biologische producten kopen.

Over Dorien
 1. Astrid Reply

  Ik ben wel erg goed bezig; ik koop biologische aardappelen die ik zelf schil :-)
  Alles goed met jou?
  Fijne Kerst en een gezond 2011!

  • doriensoons Reply

   ja, het was misschien wel wat te betuttelend, ik zal de tekst nog eens goed doornemen, maar ja, jou hoef ik niks te vertellen natuurlijk!

 2. Pingback: Biologisch, duurzaam of puur?? | Alles over eten

 3. Pingback: De mythes en excuses « Verpakkingvrij leven

Laat een bericht achter

*

captcha *