07
DEC
2010

Boodschappen doen

comment : 4

Hoe werkt dat nu, milieuvriendelijk je boodschappen inladen? Allereerst begint ‘t thuis met de goede voorbereidingen: Loop door je koelkast en kijk wat er het eerst op moet en wat daar lekker bij past en verkrijgbaar is (in het geval van groente is dat deze maand bijv. andijvie, pompoen en witlof). 

 

Doe een aantal plastic zakjes in een rugzak en spring op de fiets of loop naar de buurtsuper. Bij binnenkomst kom je allereerst de groente-afdeling tegen. Daar staat - ietwat verscholen vaak - een schap met Hollandse kolen, penen, spruiten en knollen. Ook is het goed om groenten uit blik of glas in voorraad te hebben. Maak eens een praatje met  de lokale groenteman en vraag eens door over de produkten die in je wagen liggen. Vraag bijvoorbeeld of bekend is welke groenten uit  de kas komen.

Denk vervolgens aan je eiwitten; eieren, noten, champignons, peulvruchten (bonen of linzen bv.), vleesvervangers zonder kaas en schelvis. Een zakje biologische aardappelen is altijd prima om in huis te hebben. Als je nog fruit inslaat denk dan wederom aan het seizoen (nu kun je peren kopen) en kijk goed waar het vandaan komt (Europa vind ik ok). De eerste keer is het even zoeken, waar je die informatie eigenlijk vindt. Stop het fruit vervolgens in je zelf meegenomen plastic zakje en denk met een blij gevoel het hoeveelste zakje je deze maand weer bespaard hebt. Voor overige inkopen kun je denken aan grote verpakkingen, die leveren minder afval ten opzichte van klein. Mijd de vriesvakken. Accepteer bij de kassa geen bon en geen tasjes en geef die aardige man achter de counter nog even je beste lach.

Over Dorien
 1. jasper verkuil Reply

  Goede info! tevens mooi voornemen voor het nieuwe jaar!
  Ik zou dat plastic zakje nog even veranderen in een papieren zakje. nog vriendelijker voor het millieu en wanneer je er goed mee omgaat diverse keren te gebruiken. Je kan die her en der kopen, ook bij de AH denk ik. Kost wat maar bespaart ook wat.

  • doriensoons Reply

   thx, nuttig dan weer, en hoe zat het ook weer met het inzaaien in december, moet je daar nu mee beginnen met je moestuin?

 2. Jackie Reply

  ha Dorien
  Wat een enthousiasme, jouw manier van boodschappen doen! Ik ben ook goed bezig, als ik me daarmee vergelijk. Alleen… wél een bon vragen bij de kassa, hij wordt toch geprint, of je hem nou meeneemt of niet. En het blijven boeven in de supermarkt, je kijkt er nog van op hoeveel er niet klopt op je bon.
  Ik ga de champignon-walnoten ragout snel maken, het is nog ochtend maar het water staat me al in de mond.
  Bedankt!! Het werkt aanstekelijk.
  Jackie

  • doriensoons Reply

   jaja, bij onze supermarkt wordt ie dan ook niet geprint, ik ben er even op gaan letten…

Laat een bericht achter

*

captcha *