17
SEP
2013

VoetprintCooking® op Slowfood®-Smaakfestijn

comment : 2

 slowfood rijnzoet2

SmaakfestijnHET SMAAKFESTIJN – ZONDAG 29 SEPTEMBER 2013

De Kookplaats, Arnhems Buiten – voormalig KEMA-terrein, Utrechtseweg 310, Arnhem. Van 11:00 tot 17:00 uur. Entree € 4,-. Kinderen t/m 12 jaar gratis. Reserveren voor Streekdiner (18.00 uur in De Kookplaats) mail naar: post@kookplaats.com

Slow Food Rijnzoet organiseert het Smaakfestijn in het eerste weekend van de Week van de Smaak. Een dag met lekker, puur en eerlijk eten, presentaties en andere culinaire belevenissen. 

Smaakmarkt en Wijnplein

376_smaakfestijn_2013_1Het kloppend hart van het Smaakfestijn bestaat uit de Smaakmarkt met ambachtelijke producenten uit Gelderland. De ideale gelegenheid om in één klap lekkere, pure en eerlijke heerlijkheden en andere producten te bekijken, proeven en aan te schaffen. Nieuw dit jaar is een groots opgezet Wijnplein! Bij puur en eerlijk eten past een goed glas wijn. Daarom zijn dit jaar de beste wijnimporteurs en handelaren uit Arnhem en omgeving vertegenwoordigd op ons Wijnplein. Laat u informeren over de combinatiemogelijkheden met producten van de Smaakmarkt. Kom proeven en ervaar de rijkdom van een goed glas wijn.    Bekijk alle standhouders van de Smaakmarkt en het Wijnplein en klik hier!

PROGRAMMA:

Freestyle Cooking met Smaakvrienden

Speciale gast op Smaakfestijn 2013 is meesterkok Angélique Schmeinck. Bekend van 24Kitchen, haar luchtballon restaurant CuliAir en schrijfster en creatieve brien achter Smaakvrienden Groenten en Smaakvrienden Fruit. Samen met de Roaming Chefs zorgen zij voor een bijzondere kookdemonstratie Freestyle Cooking met Smaakvrienden. 

[www.smaakvrienden.nl of www.tastetotaste.nl & www.roamingchefs.nl.]

 

 

Gezonde frisdranken? Het kan! 

Workshop frisdrank maken met Veluwse topkok en fooddesigner Christian Weij. Cola en ander frisdranken bestaan voor minstens 10% uit suiker en hebben 0,0% voedingswaarde. Een bron van gezondheidsproblemen dus! Maar al die koolzuurhoudende drankjes zijn zo lekker! Hoe moet je die vervangen? In deze workshop leer je hoe met ingrediënten die iedereen in huis heeft, heerlijke bruisende drankjes kunt maken die wel gezond zijn. En niet alleen gezond omdat er bijna geen suiker inzit. De meeste zijn ook nog eens echte probiotica drankjes.

[website Puur-e]

Kinderen worden Wereldeters!

Het Smaakfestijn is ook een feest voor de kinderen.  Dit jaar met een werelds tintje. Marjolein de Vlaam, schrijfster van het prijswinnende boek Wereldeters komt naar Het Smaakfestijn! Marjolein zal een aantal workshops verzorgen voor de kids. Kinderen gaan samen met Marjolein Wereldse dips maken. Daarnaast kunnen de kleinste bezoekers doorlopend blind proeven van onbekende producten. De kinderen maken zo op een interessante manier kennis met nieuwe smaken en gerechten. Net als in het smakelijk geïllustreerde boek Wereldeters. Elke maaltijd een feestjes! 

Op Het Smaakfestijn is het boek Wereldeters met een korting te koop. 

[website wereldeters]

Bijtjes knutselen-Imkersvereniging Arnhem-Velp eo

De imkersvereniging Arnhem-Velp e.o. stellen zich als doel de bijenhouderij en bijenteelt in onze regio te bevorderen en het publiek te informeren. Daarom zal bij hun stand een kleine, gesloten bijenkast staan, zodat de bijen van dichtbij bekeken kunnen worden door jong en oud. KInderen kunnen er bijtjes geknutselen. Verder is er een demonstratie korfvlechten.

[www.debijenstal.nl]

 Oerkoken – lezing om 12.30 uur

Het onlangs verschenen boek Oerkoken: Terug naar de vuurplaats is geschreven door Willem Ter Steeg. Willem is een gewaardeerde figuur in kringen van foodies, plattlandsfans en Slow Food. Tijdens het Smaakfestijn zal hij een lezing geven over zijn manier van leven, koken en kijken naar deze wereld. HIj geeft al jaren workshops en oerkooklessen in zijn buitenkeuken in Groessen en kook geregeld een grote pan oersoep op festijnen. Grijzebeer weet niet alleen hoe je een goed vuur moet maken en lekker kan koken met gietijzeren pannen. Hij heeft een levensfilosofie die dicht bij de natuur staat. Kom tijdens het Smaakfesitjn luisteren naar Grijzebeer en krijg antwoord op de vraag hoe je op een rustgevende manier kan koken met respect voor de natuur. Tijdens het Smaakfestijn is zijn boek Oerkoken, terug naar de vuurplaats ook te koop (20 euro) en wordt dan natuurlijk persoonlijk gesigneerd.

[website Oerkoken en Oerkeuken] 

VoetprintCooking®: weet hoe groen je eet. Lezing 13.15 uur

 

 Wil je graag weten hoe groot de milieubelasting is van wat je kookt? Dorien Soons, schrijver van het boek VoetprintCooking® zal tijdens het Smaakfestijn uitleggen hoe je je voetafdruk kunt berekenen van recepten. Dorien, een kookliefhebber pur sang, heeft haarfijn uitgezocht of het nu wel of niet ‘goed’ of ‘duurzaam’ is om soja te eten. Wat zijn de mitsen en maren van Valess en hoeveel visjes houd je nog over na het lezen van de VISwijzer. Wat zijn de stelregels van energiezuinig koken? In een smakelijk toegankelijk kookboek geeft Dorien antwoord op deze vragen. Tijdens het Smaakfestijn kunt u haar ontmoeten en zal zij tijdens haar presentatie handige inzichten geven om nog lekkerder en duurzamer te koken. 

[www.voetprintcooking.nl]

Het grote Wildplukboek; Edwin Flores. Lezing 15.15 uur

Het is hip en trendy, je eigen eten sprokkelen in de natuur. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten? Wat kun je wél eten en waar moet je met een grote boog omheen lopen? Edwin Florès beschrijft in dit boek de geheimen van het wildplukken. Vandaag geeft Edwin op Het Smaakfestijn een lezing over zijn boek. Hij neemt je mee van het donkere bos naar de zilte kust en behandelt meer dan 200 wilde eetbare planten, bessen, noten, wortels en paddenstoelen. En als na afloop je mand of tas gevuld is met bessen, noten of bloemen, hoe verwerk je dan al die heerlijkheden? Chefkok Jonnie Boer van De Librije weet hier wel raad mee. Hij beschrijft in duidelijke recepten hoe je de inhoud van je wildplukmand verwerkt in verrukkelijke siropen, jams, zouten, boters en nog meer lekkers.

[www.casaforesta.nl]

Kookverhalen 2013

Kookverhalen zijn verhalen van enthousiaste thuiskoks om u te inspireren. Drie enthousiaste foodies delen hun kookkennis en kunde met het publiek. Nick van den Heuvel vertelt over zijn liefde voor de Italiaanse keuken. Daarnaast zal hij ingaan op een andere bijzondere interesse die van de vijfde smaak umami . Sebastiaan Hetterschijt en Felix Tangelder zijn helemaal weg van Korean Streetfood. Hoe maak je kimchie en meer..Zij zullen het u geurig en kleurig vertellen. 

Het Inspiratiehuis

Net als vorig jaar haakt het Inspiratiehuis Arnhem weer aan met een divers programma vanuit het thema; Puur-Verwondering. Puur eten en pure smaken, met aandacht voor de verwondering; onderzoekend en niet- alledaags. Kom langs om eens chocolade met een hartige bite van insecten te proeven, een heerlijk gerookte poon, een rauwe cacao-shake of kom gewoon om je te verbazen!

[Klik hier voor het Inspiratiehuis Smaakfestijn-programma]

 

Over Dorien
 1. Margreet Reply

  Hoi Dorien
  Hoe was je lezing. Veel belangstelling? Programma ziet er goed uit.
  Margreet

  • VoetPrintcooKing Reply

   ja, was leuk, lekker tussen de bomen, lekker weer, leuke stands en lezing ging goed!

Laat een bericht achter

*

captcha *