27
AUG
2013

CO2-neutrale paprika

johanreedijk-u560Bron: PamosaPaprika

’We hebben maar één wereld’ is het motto van Kwekerij De Westerschelde uit Westdorpen. Op deze pagina een bijdrage van Johan Reedijk over duurzaamheid. 

Kwekerij De Westerschelde is een jonge onderneming zich gespecialiseerd in de teelt van rode paprika’s. Deze worden op een zeer duurzame wijze gekweekt in een hypermoderne kwekerij in Zeeuws Vlaanderen.

Voor de warmte en CO2 voorziening is er een samenwerking met de plaatselijke industrie. Daar waar voorheen de vrijkomende warmte en CO2 de lucht in werd geblazen en gekoeld in de nabijgelegen watergangen wordt dit ’afval’ van de industrie nu benut om op duurzame wijze voedsel te produceren. Kwekerij De Westerschelde heeft daarom ook geen gasaansluiting.

507269_bell_pepperEr is dus een perfecte synergie gezocht en gevonden met de al aanwezige industrie om te komen tot een situatie waarin er een verlaging van de belasting op het milieu plaats vindt en er tevens op duurzame wijze gezonde producten worden gekweekt.

Niet alleen de energie en CO2 voorziening zijn duurzaam, ook op het gebied van groeimedium is gekozen om dit op duurzame wijze te doen door de gebruikte steenwol te recyclen, tevens wordt al het overtollige water opgevangen, ontsmet en weer hergebruikt zodat er geen meststoffen in het oppervlaktewater terechtkomen.

Door de rijke ervaring van de ondernemers is De Westerschelde in staat de plagen die de paprikateelt kunnen aantasten zo lang mogelijk op een biologische wijze het hoofd te bieden, en pas in het uiterste geval te kiezen voor een correctie met een gewasbeschermingsmiddel.

Op het gebied van arbeid heeft De Westerschelde gezorgd voor zo optimaal mogelijke werkomstandigheden. De werkzaamheden kunnen door de automatisering vrijwel altijd op ergonomische werkhoogtes plaatsvinden.

Ook in de verpakkingsruimte is een verregaande automatisering toegepast om het werk te verlichten. Ook is er een uiterst sfeervolle kantine/ontspanningsruimte waarin de werknemers in de pauze kunnen verpozen.

Daarnaast wordt er met regelmaat werk verzet door mensen van de locale sociale werkplaats om ook op dit terrein een waardevolle plaats te beiden aan de minder kansrijken in onze samenleving. Meer informatie: www.dewesterschelde.nl

zon

 

 

 

 

Toevoeging VoetprintCooking®: Applaus voor deze kweker! Lees meer over het gemiddelde energiebeslag van kasgroenten >>.
ps De verkrijgbaarheid van deze paprika voor de Nederlandse consument wordt in de nabije toekomst verwacht. Zodra deze in de schappen ligt is dat in ieder geval met de certifcering Milieukeur Paprika op de verpakking >>.

Over Dorien

Laat een bericht achter

*

captcha *