19
JAN
2011

Hollandse Zalm

…..bestaat niet meer. Of het moet gekweekte zalm zijn.

Even wat aandacht voor een schitterende foto van het illustratieduo Worstkeesscenario. De keiharde spotprent “Houdbaarheid Zalm” was deze week genomineerd voor een van de meest prestigieuze prijzen in cartoonland. Uiteindelijk is de prijs gewonnen door Peter van Straaten.

Foto: http://www.worstkeesscenario.nl/ , Reinoud van Hasselt en Yvonne Kroese 

Van alle zalm  die in Nederland te koop is, valt  alleen biologische kweekzalm uit Noorwegen, Schotland en Chili binnen de Prima Keuze categorie van  de Viswijzer. Ik doe daar nog een schepje bovenop en raad dan aan alleen die uit Noorwegen en Schotland te kiezen. Al dat heen en weer gesleep van voedsel is ook maar zonde. Daarnaast moet je weten dat de energie benodigd voor het produceren, bewaren en transporteren van gekweekte zalm ongeveer gelijkstaat aan kip. Alleen in ruimtegebruik scoort kweekzalm gunstiger dan kip. Dit komt doordat een groot deel van het voer van de zalm uit visproducten bestaat (waarvoor geen landgebruik nodig is) en daarnaast eet 1 kilo zalm gewoon minder dan 1 kilo kip (gebaseerd op Blonk  Milieuadvies).

Wil je meer weten over het kiezen van goede vis, klik dan hier.

Wat mij betreft is schelvis ook een prima keuze (of misschien nog wel iets beter); niet overbevist, zwemt vrij in de buurt rond, kost minder energie om te produceren dan kipfilet. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze overheerlijke vissoep.

Over Dorien
  1. margje Reply

    smakeloos plaatje, die zalm-man, zonder dat zou dit bericht goed op mijn facebookpagina passen.

Laat een bericht achter

*

captcha *