01
APR
2015

Klimaatzaak zitting in Den Haag

comment : 1

20 nov 2013 binnenhof KlimaatzaakZowel mijn kinderen als ikzelf zijn mede-eisers in de klimaatzaak (georganiseerd door Urgenda). Mijn 2 kinderen en ik trokken op 20 nov 2013 naar het binnenhof in Den Haag om daar de Nederlandse staat te dagvaarden wegens falend klimaatbeleid >>. Op 14 april 2015 trekken we weer naar Den Haag. Nou ja, ik alleen dan, de kids moeten gewoon naar school en zijn soms ook wel een beetje moe van hun moeders’ strijdvaardigheid♥.

Deze rechtszaak is bijzonder:

  • 900 burgers uit binnen en buitenland hebben zich als mede-eisers bij de zaak gevoegd.
  • Deze klimaatzaak is de eerste rechtszaak in Europa waarin burgers de overheid voor de rechtbank aanspreken op de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering.
  • Deze klimaatzaak is de eerste rechtszaak wereldwijd waar een beroep wordt gedaan op bestaande mensenrechten ter bescherming van burgers tegen gevaarlijke klimaatverandering.

 

Reactie van de staat:

Op 2 april 2014 heeft de Staat officieel op de argumenten uit de dagvaarding gereageerd. Lees hier de volledige reactie van de Staat op onze dagvaarding. In deze reactie erkent de Staat wederom de ernst van het klimaatprobleem en het feit dat de Staat daar in feite te weinig aan doet. Het voornaamste argument van de Staat is dat Urgenda en haar mede-eisers het nemen van effectieve maatregelen tegen klimaatverandering niet juridisch af kunnen dwingen.

Vervolgens is er nog wat heen weer geschreven en in de laatste reactie van de staat staat ondermeer!! Ja, dit staat er echt, dames & heren:
De Staat betoogt ook dat zij niet verantwoordelijk is voor de Nederlandse uitstoot en dat zij de burger al voldoende informeert over de gevaren van klimaatverandering.

Wat gebeurt er op 14 april 2015?:

Urgenda en de Staat hebben in twee schriftelijke ronden al hun argumenten bij de rechtbank neergelegd. Tijdens een zitting bij de rechtbank (pleidooi) kunnen beide partijen hun argumenten nog een keer mondeling toelichten. Deze zitting zal plaatsvinden op 14 april 2015 in Den Haag. Na de zitting zal de rechtbank bepalen of zij tot een beslissing over de zaak zal komen, of dat daarvoor nog additionele informatie van de partijen nodig is.

Dagvaarding Klimaatzaak Lies_Stein

Urgenda_Klimaatzaak_indienen

Wilt u ook de Klimaatzaak kracht bij zetten?

Inmiddels hebben zich al zo’n vele mensen bij Urgenda aangemeld om de zitting bij te wonen. Dit zijn voornamelijk mede-eisers, maar ook mensen die de Klimaatzaak steunen en bij de rechtbank willen laten zien hoe belangrijk ze het vinden. Iedereen is welkom!

Meld u aan via info@urgenda.nl o.v.v. Aanwezig bij Klimaatzaak rechtbankzitting.
Op die manier blijft u op de hoogte.

Quote KZ Dorien Soons Klimaatzaak

Over Dorien
  1. Pingback: Voetprint Cooking® Klimaatzaak bij OmroepMax » Voetprint Cooking®

Laat een bericht achter

*

captcha *