30
JAN
2015

Moesie de MoestuinCoach

tag :
comment : 0

Ingrid de Jong van PuurTafelen (alles voor thuis h’eerlijk eten) heeft me gevraagd mee te helpen om onderstaand project meer bekendheid te geven. Dat doe ik graag, want ik vind het een heel goed idee. Het is ook echt een heel leuk kado-idee voor kinderen:

Moesie de MoestuinCoach helpt kinderen meer groenten eten

MoesieVijfde seizoen moestuinieren met Moesie

Na vier succesvolle seizoenen met zo’n 1000 kilo oogst in bijna 2.500 Moesie-tuintjes in Nederland, gaat het project van Moesie de MoestuinCoach in april 2015 opnieuw van start. Het project richt zich met name op kinderen t/m 12 jaar en Moesie begeleidt hen via e-mail een seizoen lang met een eigen moestuintje in de achtertuin of op het balkon. Zo leren kinderen op een leuke manier hoe groenten en kruiden groeien en hoe lekker dit uit eigen tuin smaakt. Behalve kinderen kunnen ook volwassenen meedoen. De instructies zijn zodanig beschreven dat kinderen vanaf 9 jaar het programma zelfstandig kunnen volgen. Ook scholen en kinderdagverblijven/BSO’s kunnen meedoen. Kennis van moestuinieren is niet nodig want leerkrachten, pedagogisch medewerkers en crèche-leid(st)ers worden door Moesie begeleid van zaaien tot oogsten.

De mini- en maxi-moestuin

Behalve de mini-moestuin van 1 m2 begeleidt Moesie ook het kweken van groenten in een grotere moestuin, de zogenoemde maxi-moestuin (5 tot 10 m2). Hierin worden groenten gekweekt die meer ruimte nodig hebben en ook wintergroenten. In de maxi-tuin wordt dit jaar gekweekt:  roma tomaat, courgette, wilde rucola, radijs en knoflookbieslook (ook wel Chinese bieslook genoemd), de wintergroenten boerenkool en roodlof en bijzondere soorten als gele wortel, pastinaak en aardbeispinazie.

Iedereen met weinig ruimte in de tuin of alleen een balkon kan meedoen met de mini-moestuin. Hiervoor is slechts 1m2 grond nodig en het kan zelfs in potten. Dit is de inhoud van een mini-moestuin: basilicum, peterselie, tijm, bieslook, radijs, sla, kers-tomaat, bosui, wortels en doperwten.

Wat kost het?

Deelname kost 27,50 euro per mini- of maxi-tuin. De deelnemers krijgen hiervoor 10 soorten zaden voor groenten en kruiden per post toegestuurd. Vervolgens ontvangen ze digitaal vanaf 1 april alle tuininstructies via de wekelijkse Moesie e-mails en in oogst-tijd worden er inspirerende recepten meegestuurd. Zo kunnen kinderen met de geoogste groenten in de keuken aan de slag om een lekker en gezond tussendoortje of zelfs een maaltijd te bereiden.  

Voor Moesie Banner 200x300wie?

Iedereen die een moestuin wil beginnen maar niet weet hoe dat moet. Ideaal als gezinsactiviteit, geschikt voor alle leeftijden en ook prima voor op een school en kinderdagverblijf/BSO.

Kinderen met een moestuin eten meer groenten

Een moestuin is niet alleen erg leuk, maar ook leerzaam en vooral erg lekker. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met een eigen moestuin meer groenten eten dan kinderen zonder een moestuin (bron: Britse krant The Times). De kinderen gingen van een gemiddelde van 1,9 stuks groenten en fruit per dag naar 4,5. Dit is in lijn met de ervaringen van de ouders die tot nu toe hebben meegedaan met het Moesie project.

Wie is Moesie, de online MoestuinCoach?

Initiatiefnemer en gezicht achter Moesie de Moestuincoach is Petra Kaak van kenniscentrum De Cruydthof. Petra wil kinderen en volwassenen laten ervaren hoe leuk, lekker en makkelijk moestuinieren is en zij wil kinderen dichter bij de natuur brengen zodat zij weten waar ons eten vandaan komt. Bovendien is Petra groot voorstander van vermindering van het aantal voedselkilometers en bevordert ze het eten van onbespoten groenten en kruiden uit de regio.

Over Dorien

Laat een bericht achter

*

captcha *