13
MEI
2013

Nog nooit zoveel CO2 in de lucht sinds start metingen

de volkskrantDe CO2-concentraties in de atmosfeer zijn historisch hoog. Voor het eerst sinds de metingen in de jaren 50 begonnen, is gemiddeld over een dag een hoeveelheid CO2 gemeten van meer dan 400 op een miljoen deeltjes.

Dat bleek vandaag (11/05/2013) uit meetgegevens van het Amerikaanse meteorologie-instituut NOAA. De laatste keer dat een dusdanige concentratie van het broeikasgas normaal was, zou volgens schattingen zelfs meer dan 3 miljoen jaar geleden zijn. De metingen zijn gedaan bij het meetstation van NOAA bij de vulkaan Mauna Loa op Hawaï.

Symbolische mijlpaal De grens van 400 deeltjes per miljoen geldt als een symbolische mijlpaal voor koolstofdioxide. Het duidt er volgens onderzoekers op dat de mensheid er niet genoeg in slaagt de CO2-uitstoot te remmen.
Wetenschappers denken dat de mens verantwoordelijk is voor de groeiende hoeveelheid CO2, dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Het komt onder meer vrij door verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie en kolen.Eind 17e eeuw, voor de industriële revolutie, was de hoeveelheid volgens schattingen ongeveer 280 deeltjes per miljoen. In 1958 was de gemeten concentratie op de vulkaan Mauna Loa 315 deeltjes per miljoen; ofwel 315 CO2-moleculen op iedere miljoen moleculen in de lucht.
Bron: De Volkskrant 11 05 2013.
————————————————————————————————————————————————
ps 30% van de co2-uitstoot van de particuliere consumptie heeft te maken met ons voedsel. Denk daarbij aan transport, koeling etc. Als je kookt volgens mijn boek, kun je dit aandeel terugbrengen tot 15%.
Over Dorien

Laat een bericht achter

*

captcha *