21
NOV
2013

Ode aan de pieper

aardappel_pieper_Loesje_yogaGraag wil ik je wijzen op een topproduct van eigen bodem; De aardappel! Aardappelen hebben een lage CO2-uitstoot, er komt slechts 0,25 kg CO2 vrij voor de productie van 1 kg aardappelen. (Ter vergelijking: rijst kent een CO2-uitstoot van 3 kg voor 1 kg rijst. Bij de productie van 1 kg pasta komt 1,6 kg CO2 vrij.)

Boerderij Rijnveld_pieper

Ik neem je mee naar een teler bij mij in de buurt: te weten familie Blitterswijk uit Werkhoven. Zij produceren rond boerderij Rijnveld de Rijnveld- pieper. Boerderij Rijnveld is gelegen in Werkhoven aan de rivier de Kromme Rijn die van Wijk bij Duurstede naar de stad Utrecht meandert.
De Kromme Rijn heeft in de historie zijn klei mee gevoerd en afgezet in de Krommerijn streek. De rivierklei bodem is uitermate geschikt voor de teelt van smaakvolle consumptie aardappelen met zelfs een vermelding op Krentjesuitdepap! Koks prijzen deze pieper, omdat hij zo constant van kwaliteit is; het hele jaar door.  Een voorbeeld van een restaurant, die de Riinveld-pieper op de kaart heeft staan is Restaurant Vroeg in Bunnik. 

Boerderij Rijnveld  >>facebook

Woon je buiten de omgeving van Houten en wil je weten waar er bij jóu in de buurt een teler met lekkere aardappelen zit?; kijk dan op de website The Greenbee voor het beste uit jouw omgeving.

Boerderij Rijnveld-Pieper_Krommerijnkrat

De Rijnveld-pieper is ondermeer te koop in Plattelandwinkel de Achterdijk in Bunnik. (De Rijnveld-pieper is in principe bij alle landwinkels van de provincie Utrecht te koop).
De Plattelandwinkel in Bunnik is een typische boerenwinkel met heerlijke streek- en seizoensproducten. In de winkel vind je fruit uit de eigen boomgaard, vers of op ambachtelijke wijze verwerkt tot sap, jam of saus. Daarnaast koop je er seizoensgroenten en je kunt je abonneren op een streekbox, de Krommerijnkrat. Dan krijg je elke week een box met heerlijke streekproducten thuis afgeleverd (dit is genoeg voor 3 -4 dagen eten). De box bevat eieren, groente en fruit, maar ook sap uit de winkel en indien gewenst kaas of vlees. Alles uit de regio in samenwerking met verschillende boeren uit de buurt.

Kerstpakkettentijd: elke vrijdagmiddag en zaterdag kun je bij de Plattelandwinkel langs (bij voorkeur met de fiets!) voor een mooi, kwalitatief kerstpakket met heerlijk verse producten uit de eigen omgeving. En het is ook goed voor de economische ontwikkeling van de regio! De Plattelandwinkel vind je op de Achterdijk 25 in Bunnik (ook te herkennen aan de borden Kromme Rijn Fruit).

Voor een lekkere recept met champignon-walnotenragout met aardappelpuree, lees meer >>

Over Dorien

Laat een bericht achter

*

captcha *