18
JAN
2013

Plofkip

tag : ,
comment : 3

wakkerdier_plofkip Plofkip: Ik kan me zo voorstellen dat je de draad van de discussie kwijt bent. Ik ga proberen de boel wat te versimpelen. Daarbij loop ik wel het gevaar veel kritiek te ontvangen als ik de discussies in de krant en op internet zo volg.  Vooruit dan maar, ik gooi me voor de leeuwen, in dit geval kippen:

Het is eigenlijk heel simpel:

  1. Wakker Dier: Komt op voor de dieren
  2. Wageningen universiteit: Komt op voor de juistheid van berichtgeving
  3. AlbertHeijn: Wil graag veel kip verkopen
  4. De consument: Wil graag veel kip eten
  5. VoetprintCooking: Wil graag minder CO2-uitstoot

Alle 5 willen dit doen binnen de grenzen der redelijkheid. (En dat laatste is dus lastig, want dan beland je al snel in ethische discussies)

Hier volgen een aantal feiten, die in de loop der tijd zullen veranderen. Het gaat me hier overigens niet om de cijfers tot op de komma, maar wel om de verhoudingen. Bij de productie van rundvlees komt 3 tot 16 keer zoveel CO2 vrij als bij de productie van kip.  Dat komt neer op 300% tot 1600%. (Lees CO2  als CO2-equivalenten in dit gehele bericht)

  • Bij de productie van 1 kg kip komt 2,6 kgCO2-equivalenten vrij (2008, Blonk).
  • Bij de productie van 1 kg rundvlees van melkvee uit Nederland 8,9 kgCO2-eq. (2008).
  • Rundvlees van vleesvee uit Nederland 16,8 kgCO2-eq. (2008).
  • Rundvlees uit Brazilie 43 kgCO2-eq. (2010).

Een studie van april 2012 van het RIRDC (Australische Overheid). toont aan dat “biologische kip” versus “kip” in Australië 20% hoger is als het CO2-uitstoot betreft. (Biologische kip 2,9 versus conventionele kip 2,4).

Kanttekening: Uiteraard maakt het nogal wat uit welke LCA-methode er precies gebruikt is en kun je Australië niet meteen met Europa vergelijken. In deze studie wordt verwezen naar Williams (UK, 2006), waarbij organic kip ook 21% hoger scooort dan conventioneel.

De discussie gaat dus eigenlijk over het volgende:  “Wat is de minimale randvoorwaarde ten aanzien van dierenwelzijn, waarbij het eten van vlees acceptabel is?” Met andere woorden, vinden wij het goed dat dieren een levende productielijn vormen? En aan de andere kant; de “prijs” die we betalen voor het dierenwelzijn in het geval van kip is 20% meer CO2 per kg vlees. Het zou wel kunnen zijn dat er een tijd komt, dat we zo in het nauw zijn gedreven dat we ook die laatste 20% CO2-uitstoot niet kunnen veroorloven. Maar voor nu kunnen we qua CO2-”verspilling” meer CO2-uitstoot besparen door te letten op welk soort vlees staat er op het menu, want in vergelijking daarmee is biologisch versus conventioneel een beetje geneuzel achter de komma.

Over Dorien
  1. Nikolet Zwart Reply

    Mooie blog, Dorien! Vooral hoe je het inleidt door alle (soms tegenstrijdige) belangen van marktpartijen te noemen en duidelijk in te kaderen dat het jou gaat om de CO2-uitstoot. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat mensen op zo’n gebalanceerd verhaal kritiek kunnen hebben, maar weet tegelijkertijd uit ervaring hoe de emoties kunnen oplopen bij voedselgerelateerde onderwerpen. Hulde dus dat je het onderwerp toch ‘aanpakt’! Als we blijven praten (en luisteren!) en onszelf wijzer maken, komen er vanzelf oplossingen bovendrijven.

  2. De Vegetarische Slager Reply

    Hai Dorien,

    Dank voor de leuke nieuwsbrief. Zie in de bijlage ons antwoord.

    Met vriendelijke groet,

    De Vegetarische Slager

    Armanda Govers info@devegetarischeslager.nl ________________________________

Laat een reactie achter bij doriensoons Cancel reply

*

captcha *