06
FEB
2014

Voetprint op menukaart Houtense restaurants

Voor 5 restaurants in het Oude Dorp van Houten is een voetprint op de menukaart(januari ’14) gezet. Ze zijn door mij voorzien van een symbolische voetprint. (Nu nog alleen op deze website, maar ik hoop natuurlijk straks ook in het echt! Voor de duidelijkheid: Ik heb dit op eigen initiatief gedaan en hier en daar heb ik aannames gedaan met betrekking tot ingredienten en hoeveelheden. Indien niet expliciet vermeld, ben ik uitgegaan van porties vlees van 100 gram, 75 gram koolhydraten en seizoensgroenten van de volle grond). In september 2014 staat bij de roskam een daadwerkelijke menukaart met voeten gepland!

Ieder voetje staat voor een onsje CO2, die vrij is gekomen om de ingrediënten van het gerecht te produceren. Denk daarbij aan produceren, van het land halen, koelen, transporteren. Denk bv. ook aan diervoer.

restaurants houtenJe moet weten dat bij een gemiddeld gerecht in Nederland 21 voetjes CO2 vrijkomt (=2,1 kg). De menu’s zijn daarom lang niet gek. Er zijn maar 2 uitschieters (Ribeye en USA Beef).

Mocht je nu denken, hoe kan het dat de vegetarische gerechten nog best hoog zijn? Dan komt dat doordat er soms kaas in is verwerkt en die kent ook best een hoge CO2-uitstoot.

Menukaart Plein22 Opoe Spronk Voetprints

De gerechten met een groen blaadje zijn aanraders, omdat ze lager zijn dan 0,8 kgCO2 (voor een gemiddeld Nederlands hoofdgerecht wordt 2,1 KgCO2 uitgestoten). Gerechten met een rood of oranje visje zijn volgens de VISwijzer een minder goede keus: Dit heeft niet persé met CO2-uitstoot te maken, maar vaak meer met overbevissing.

menukaart roskam Zwijger Bij Teus Voetprints

 Deze heerlijke gerechten kun je eten op het Plein in Houten: Plein 22, Bistro Opoe Spronk, De Roskam, De Zwijger, Bij Teus.

Voetprint op je menukaart
Wil jij ook voetjes op de menukaart, stuur de kaart gerust naar me toe en ik maak voor jou een berekening!

 

Over Dorien
  1. Dorieneke2 Reply

    Het is de bedoeling dat eind augustus 2014, op de menukaart van de roskam daadwerkelijk voetjes zullen zijn geprint op de kaart!

Laat een bericht achter

*

captcha *