14
SEP
2010

Bereken de foodprint van uw recept

Foodprint van een recept weten? Plaats uw recept in het reactieformulier!

Over Dorien
 1. Mirjam Vaes Reply

  Recept: pitabroodjes met sojabrokjes en knoflooksaus

  Ingrediënten:
  sojabrokjes (fijn)
  water
  sojasaus
  ketchup
  shoarmakruiden of een mengsel van paprikapoeder, koriander, peper en komijn
  ui
  paprika
  slablaadjes
  pitabroodjes
  yofu (sojayoghurt)
  knoflook
  zout
  olijfolie

  Bereiding:
  De brokjes opzetten in water en sojasaus, ketchup en de kruiden toevoegen. Aan de kook laten komen.
  Laten koken tot al het water zo goed als verdampt is. Minimaal 10 à 15 minuten. Als het eerder droog komt te staan, dan extra water toevoegen.

  In een bakpan de ui en paprika bakken in olijfolie. De brokjes er bij doen en goed laten bakken.

  Ondertussen de sla wassen en scheuren. En een sausje maken van de yofu, knoflook, olijfolie en zout.

  De pitabroodjes roosteren in een broodrooster of een droge bakpan.

  Serveersuggestie
  Opensnijden en vullen met slablad, gebakken brokjes en saus

  • doriensoons Reply

   Hi Mirjam,
   Je recept is in voeten uitgedrukt ongeveer 12 voeten per persoon. Paprika neemt best een groot aandeel, omdat paprika altijd uit de kas komt. Zou je het zonder paprika, maar met bijvoorbeeld alleen 1 hele krop sla dan heb je 11 voetjes.
   Ik zie niet helemaal in je recept hoeveel je van alles gebruikt en ook komt de sojayoghurt niet terug,
   Grtz, dorien

   • doriensoons Reply

    Hi Mirjam,

    Nog even een reactie op : “ja maar het is een biologische paprika”. Persoonlijk lijkt me dat een prima optie als je zeker weet dat die uit een niet-verwarmde kas komt. Het is in de winkel vaak lastig om dat te achterhalen. Paprika’s die wel uit een verwarmde kas komen (of ze nu biologisch zijn of niet) hebben energiewaardes zo hoog als vlees!

    Zie “biologische en gangbare landbouw vergeleken, WUR, 2007 : http://library.wur.nl/biola/bestanden/1838476.pdf, tabel 1.1, blz 5 en opmerkingen blz 6.
    Eigenlijk staat daar in het geval van de onderzochte (biologische) kastomaten in Nederland: “Het energieverbruik is in de biologische en gangbare teelt vrijwel gelijk. Wanneer er naar het energieverbruik per ton product wordt gekeken, is deze voor het biologische product aanzienlijk hoger dan voor het gangbare product. Hierbij moet worden opgemerkt dat de biologische teeltwijze nog in de kinderschoenen staat en de opbrengst per m2 nog sterk in ontwikkeling is.”

    ps Over biologisch in zijn algemeenheid: Uit ander onderzoek blijkt dat de opbrengst per m2 buiten Europa en de VS voor biologisch hoger kan zijn dan de gangbare teelt. Europa en de VS wijken af omdat wij veel kunstmest en pesticide gebruiken in de gangbare industrie en we optimale groeiomstandigheden kennen. Bij afwezigheid van die 3 elementen is biologische teelt dan een uitkomst, met de juiste kennis (FAO, 2007).

 2. hannie Reply

  Stamppotje kool met mosterd-eierragout

  Voor 2 personen

  Stamppot:
  500 gram biologische aardappelen(gekookt)
  500 gram biologische gele Bloemendaler kool (gestoomd bovenop de aardappelen)
  scheutje biologische melk
  scheutje biologische koolzaadolie
  peper en zout

  Stamp de aardappelen met de rest behalve de kool en roer de kool er door

  Ragout:
  scheut biologische koolzaadolie
  paar lepels biologische bloem
  2 kopjes biologische melk
  mosterd
  peper en zout
  3 gekookte biologische eieren in stukjes

  Maak van de olie, bloem en melk een bechamelsaus. Voeg mosterd en peper en zout toe naar smaak. Schep de stukjes ei erdoor.

  • doriensoons Reply

   leuk, je bent de tweede met n recept, ik g t vanavond berekenen, het klinkt al erg laag in voeten, alleen de melk is wat zwaarder, maar het zijn maar 2 kopjes:

   het antwoord is 4,5 voet in de periode maart tot en met november. In de andere maanden komt de bloemkool uit de kas waarschijnlijk en in dat geval is deze 9 voetjes. Leuk recept! Wil je in mijn kookboek met dit recept?

 3. hannie Reply

  Hoi Dorien,

  Dank je wel voor het uitrekenen. Het was alleen geen bloemkool maar Bloemendaalse gele kool. Dat is een vergeten groente, ook wel bekend als slobberkool. Als je hem eet, snap je waarom. Hier lees je iets over deze koolsoort: http://www.horecavers.nl/webwinkel.php?param=details%7C1%7C17

  Deze kool is altijd inheems en van de koude grond.

 4. hannie Reply

  Je mag het recept met bronvermelding gebruiken in je kookboek. Die Bloemendaalse gele is alleen moeilijk verkrijgbaar. Alternatief zou misschien spitskool kunnen zijn. Slobbert iets minder, maar is ook wel zacht. Wat betreft die melk: voor de smaak zou het niet uitmaken om soyamelk te gebruiken. Alleen vraag ik me af of soyamelk juist niet meer voetjes oplevert. Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar.

  • doriensoons Reply

   Hi hannie,

   ik kom er ook niet achter hoeveel foodprint soyamelk is, het eerste wat in me opkomt is dat een plantaardig product sowieso minder voetprint inneemt dan een dierlijk product aangezien het 1 schakel minder is. Echter soja groeit slechts in zeer beperkte mate in europa, dus je moet het wel importeren, maar dat kan met de boot en hoeft niet gekoeld, dus dat valt dan weer mee.

   Leuk, die slobberkool. Ik twijfel nu echter of het voor mijn kookboek geschikt is, want ik wil dat het laagdrempelige recepten worden omdat de consument het nu toch al zo ingewikkeld vindt om duurzaam te koken en dan wil ik ze niet afschrikken met “minder goed” verkrijgbare producten. Maar het recept met spitskool of bloemkool lijkt me ook heel lekker. Ik vind het toch leuk om op te nemen met een verwijzing naar “afgeleid van een recept van http://www.taalkeuken.nl” als je daar nog steeds achter kan staan.
   Om dezelfde laagdrempeligheidsreden laat ik ook achterwege of een ingredient biologisch dient te zijn of niet. Ik vind persoonlijk niet-biologische spitskool al veel duurzamer dan biologische paprika’s uit de kas. Voor vlees pleit ik wel voor perse biologisch vanuit dierenwelzijns oogpunt. Hoewel helemaal geen vlees al veel beter is vanuit een foodprint-perspectief. Zie ook mijn voor-en nadelen onder het kopje bio over biologisch, ik heb er niet een eenduidige mening over.

   Alle kolen van de volle grond zijn trouwens gelijk in voeten.

 5. hannie Reply

  Kasgroente kost erg veel energie, biologisch of niet. Als je moet kiezen tussen kas en per auto ingevoerde parika/tomaat enz uit Spanje heeft die laatste de voorkeur. Maar Nederlandse koude grond/ koude bak/ koude kas groente is natuurlijk veel beter. De kwestie bologisch/niet biologisch qua voetafdruk, ja dat verhaal ken ik. Het zit er in dat de opbrengst van niet biologische groente vaak per vierkante meter net iets hoger ligt. Zelf kijk ik naar meer factoren dan alleen CO2 uitstoot. Gebruik van gif en kunstmest is ook niet goed voor het milieu. Dat weeg ik ook mee. Daarnaast vind ik biologische groente vaak lekkerder en ik vind dat biologische boeren beter met hun omgeving omgaan en dat zij door het kweken van allerlei bijzondere rassen de biodiversiteit in stand houden. Mijn hele verhaal staat op http://www.taalkeuken.nl, bij Biologisch.

  Maar ik vind het prima als je mijn recept zo vermeldt als je voorstelt.

Laat een bericht achter

*

captcha *