11
FEB
2012

Gebakken brie met knoflookbrood

knoflookbrood_brie

Ingrediënten

Bereidingswijze

1/2 ongesneden witbrood
2 eetl. olijfolie
1 teen knoflook, geperst
200 g veldsla
300 g brie
handjevol walnoten, gebroken
honing
vijgenjam
4 gedroogde vijgen

Snijd 4 dikke sneden witbrood. besprenkel ze met olijfolie en wrijf ze in met kleine stukjes knoflook. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de sneetjes brood aan beide kanten bruin.
Verdeel de veldsla (wintergroente!) over 4 borden en leg daarop een snee knoflookbrood. Leg op elke snee 75 gram brie. Bestrooi ze met stukjes walnoot, doe er een scheut honing en wat vijgenjam op en garneer met een gedroogde vijg.
Serveer met een kleine salade van het seizoen.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

 

Gebakken brie is iets minder goed voor de lijn, maar wel heel lekker! Een gezonder en magerder alternatief is allereerst bruinbrood en bijvoorbeeld kipfilet in plaats van kaas.
Ook voor de milieudruk zou dit recept beter met kip gemaakt kunnen worden: Kip kent een lagere voetafdruk dan kaas: 2,6 kgCO2/kg kip en 8,9 kgCO2/kg kaas. Maar nog steeds is de uitstoot van dit gerecht “slechts” de helft van een gemiddeld Nederlands hoofdgerecht.

 

Over Dorien

Laat een bericht achter

*

captcha *