07
DEC
2016

Recepten met paddenstoelen

Spinazie uit de wok (4p)

spinaziechampign_0074_kleiner

Ingrediënten

Bereidingswijze

500 gr verse spinazie (mrt– okt)
2 ontvelde tomaten (jun–okt)
1 gesnipperde ui
400 gr champignons in plakjes
1 teen geperste  knoflook
2 eetlepels olie
4 el zure room
4 grote aardappels
verse kruiden

Was de spinazie en laat goed uitlekken. Leg de tomaten even in water dat net heeft gekookt. Ontvel ze en snijd de tomaten in blokjes. Roerbak de knoflook, ui, tomaten en champignons 1 minuut in een wok met verhitte olie. Voeg de spinazie erbij en bak alles tot de spinazie gaat slinken. Zet het vuur uit en giet het vocht af.

Serveer de spinazie met een grote aardappel: Kook de aardappels in een schil gedurende 20 minuten. Maak in ieder aardappel een inkeping en vul met zure room en versgeknipte kruiden.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Lasagne met paddestoelen

paddestoelenlasagna winnend recept3

Ingrediënten

Bereidingswijze

50 g Parmezaanse kaas
zout, peper
8  lasagnevellen
400 gram gemengde champignons
2 eetlepels droge witte wijn
4 eetlepels olijfolie
200 gram rucola 

Kook de lasagne in water met een snufje zout beetgaar. Borstel de champignons en snijd ze klein. Paddestoelen ca. 5 minuten bakken in een koekenpan met 2 eetlepels olie. Roer de witte wijn erdoor en laat het mengsel 1 minuut inkoken. Meng 2 eetlepels olie erdoor en breng op smaak met zout en peper. In een platte schaal rucola op de bodem leggen, dan paddestoelen, gevolgd door lasagne. Herhaal dit nog een keer en eindig met paddestoelen. Geraspte parmezaanse kaas en peper erover strooien. Verdeel de lasagna in 8 stukken en serveer 1 tot 2 stukken per persoon. Serveer met een salade van het seizoen.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

De feedback van Pierre Wind op de lasagne was: “Totaal andere beleving en smaak dan de traditionele versies. Het gerecht doet zomers aan.” Het gratis e-kookboek is uitgebracht door de Flexitarier!

Gebakken portabello met kaas en spinaziesalade

  Portobello_mushrooms

Ingrediënten

Bereidingswijze

8 portabellos
2 eetlepels olijfolie
100 g  jonge kaas
10  aardappels
800 gram spinazie (niet uit de kas, of andere groente van het seizoen)
1 ui
Zout/peper
2 eetlepels yoghurt
2 eetlepels mayonaise
Kaas raspen. Veeg de portabello schoon en steek het steeltje eruit. (De steeltjes kun je bewaren voor een ander gerecht). Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Bak daarin de portabellos 3 minuten en draai deze dan om met het steeltje naar boven en strooi de geraspte kaas erbovenop. Bak de portabello nog 3 minuten tot de kaas gesmolten is. Was de aardappelen en snijd deze in plakjes (laat de schil zitten). Bak de aardappelen in 15 minuten gaar. Maak een dressing van yoghurt, mayonaise, zout en peper.Was de spinazie en meng deze met een gesnipperd uitje. Giet de dressing erover. Serveer nu de portabello met gebakken aardappeltjes en spinaziesalade.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

1pan: Paddenstoelen-ragout met rijst (2p)

Ingrediënten

Bereidingswijze

 150 gram rijst
250 gram paddenstoelen
saus (3 lepels bloem, 50 gram boter, 1 ui, 1 dl melk, 1 dl bouillon, kerrie, peterselie)
25 gram boter
150 gram gesneden prei
2 eetlepels crème fraîche
zout, peper, nootmuskaat
Kook de rijst. Bereid de saus door de ui in de boter te bakken en vervolgens de bloem toe te voegen tot 1 gladde massa. Voeg vervolgens beetje bij beetje melk en bouillon toe. Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de boter in een braadpan en roerbak de prei ca 4 minuten; voeg de paddestoelen toe en roerbak die ca 3 minuten mee. Roer de champignonsaus en de crème fraîche door het paddestoelen-prei-mengsel en breng de ragout op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verdeel de rijst over de borden en schep de paddestoelenragout erop. Serveer met een groentegerecht van het seizoen.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Hartige taart met paddestoelen

Vakantie zomer 2009 France 152_klein

Ingrediënten

Bereidingswijze

2 eetlepels olijfolie
7 plakjes bladerdeeg
1 prei
1 ui
bieslook
350 gram gemengde paddestoelen
3 eieren
3 dl crème fraîche 

Vet een taartvorm in met olijfolie. Leg de plakjes bladerdeeg in de vorm, op de bodem en tegen de rand.

Snijd prei, ui en de paddestoelen klein. Bak in een koekenpan de prei en ui bruin en zacht. Voeg de champignons toe, bak 2 minuten. Giet het overtollige vocht af. Leg dit mengsel in de taartbodem.

Meng de eieren met de crème fraîche. Giet dit over het paddestoelenmengsel. Bak de taart op 200 graden in 30 minuten gaar. Serveer met een salade van het seizoen.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Pasta met champignons en noten

Ingrediënten

Bereidingswijze

300 gram pasta
60 gram walnoten
1 courgette (juli t/m okt)
1 prei
1 bosuitje
200 gram champignons
1 eetlepel olie
peper, zout
½ blik tomatenblokjes
1 glas droge witte wijn
100 g Parmezaanse kaas

Kook de pasta in water met zout gaar. Hak de walnoten grof en bak ze in een droge koekenpan goudbruin. Snijd de courgette, prei en het bosuitje klein. Maak de paddestoelen schoon en snijd ze klein.

Verwarm de olie en roerbak hierin de groente en champignons enkele minuten. Voeg de tomatenblokjes toe met de witte wijn, peper en zout. Verwarm de saus nog enkele minuten. Voeg het bosuitje toe.

Serveer de pasta met de groente-champignonsaus en strooi de noten er over. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Meergranenpasta met mosterdroomsaus

Ingrediënten

Bereidingswijze

3 eetlepels olijfolie
2 uien, gesnipperd
400 g  champignons
3 eetlepels mosterd
100 ml room
500 g broccoli (juni-nov)
300 g meergranenpasta
100 g amandelschaafsel
Snijd de broccoli klein, de steel kan ook gebruikt worden. Kook de meergranenpasta en de broccoli in 8 minuten gaar, dit kan in 1 pan. Bak de champignons en ui 3 minuten in olijfolie, bak eventueel een uitgeperst knoflookteentje mee. Voeg de mosterd, de room en 200 ml water toe en verwarm nog 1 minuut. Voeg zout en peper toe. Bak de amandelschaafsel in een pan goudbruin. Verdeel de pasta over 4 borden, schep de broccoli en de mosterd- roomsaus erop. Strooi het amandelschaafsel erover.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Paddestoelenburgers met pompoen-wijnsaus

1418672_41952503_pumpkin

 

Ingrediënten

Bereidingswijze

5 sneetjes witbrood
400 gram paddestoelenmelange
2 uitjes
5 el olie
1 kleine pompoen 250 gram
300 gram broccoli
1 ½ dl rode wijn
verse kruiden
1 el ketjap
1 eierdooier
zout, peper
2 el crème fraîche
300 g meergranenrijst

Kook de rijst 20 minuten met een deksel op de pan. Broccoli kan na 15 minuten worden toegevoegd en mag 5 minuten meekoken. Verkruimel het brood. Snijd de paddestoelen in kleine stukjes. Snipper de uitjes. Fruit de uitjes ca 2 min. Laat de paddestoelen ca 3 min meebakken. Giet het vocht af.
Meng in een kom het paddestoelenmengsel, broodkruim, gesneden verse kruiden, ketjap en eierdooier. Breng op smaak met peper en zout. Kneed van het mengsel vier burgers. Bak de burgers met 3 el olie in ca 5 min tot ze mooi bruin zijn.
Snijd de pompoen in stukjes, kook ze met de wijn ongeveer 10 min op laag vuur (deksel op de pan). Pureer het pompoen-wijnmengsel, voeg de crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de burgers met de pompoen-wijnsaus over 4 borden en serveer met rijst en broccoli.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

 

Over Dorien
  1. Pingback: Lasagne met paddestoelen | Voetprint Cooking™

  2. Pingback: Voetprint Cooking®

  3. Pingback: Linke Soep | Voetprint Cooking®

  4. Pingback: Voetprint Cooking®

Laat een bericht achter

*

captcha *