03
JAN
2011

Voedselverspilling en oud brood

Voedselverspilling

De feestmaand is net achter de rug: Heb je ook zoveel gegeten de afgelopen dagen? En ook evenzoveel eten weggegooid? Wist je dat iedere Nederlander jaarlijks 44 kilo eten weggooit? De Nederlander verspilt vooral brood en pasta. Hier een paar tips om met overgebleven eten nog wat lekkers te maken: Van oud brood kun je wentelteefjes bakken of tosti’s maken. Serveer met een lekkere salade van het seizoen en je hebt weer een complete maaltijd. Nu is dat nog steeds veldsla en wat ook lekker fris is, is een wortel-witte koolsalade. Een tosti leuk je nog wat op met een lepel pesto. Van overgebleven pasta kun je een pasta-ovengerecht maken. In soepen kun je restjes groenten, pasta of rijst kwijt. Zie hieronder de recepten.

Voedselverspilling_oud brood opmaken

Verder kun je weggooien voorkomen door een weegschaal in de keuken te gebruiken. Advieshoeveelheden drooggewicht zijn voor volwassenen:   aardappels 150 tot 250 gram, pasta 50 tot 85 gram, rijst 60 tot 100 gram, groente 200 gram, vlees 100 gram per persoon.

Wentelteefjes

  • 8 sneetjes brood
  • 4 eieren
  • klontje boter
  • poedersuiker
  • snufje zout

Meng de eieren met het zout in een kom. Haal een snee brood door het eimengsel. Laat de boter bruin worden in een koekenpan. Leg het brood in de koekenpan, keer na 30 seconden. Herhaal dit voor de overige boterhammen. Serveer met poedersuiker. 

Pasta ovengerecht

  • 300 gram overgebleven pasta
  • 1 liter gepelde tomaten
  • italiaanse kruiden
  • 200 gram geraspte kaas
  • eventueel groene pesto

Snijd de gepelde tomaten klein en meng met de kruien. Meng de pasta met tomatensaus en doe dit mengsel over in een ovenschaal. Strooi geraspte kaas erover. Plaats de ovenschaal 30 minuten in een oven van 180 graden. Serveer eventueel met een lepeltje groene pesto.

 

*8Mj dit gerecht,**20Mj gemiddeld Nederlands gerecht

Over Dorien
  1. Irene van Gent Reply

    Goed verhaal! Helemaal mee eens, leuk ook dat je aangeeft hoe je met de gerechten die je maakt kunt besparen!

  2. Jan Juffermans Reply

    Het is inderdaad belangrijk dat we weer creatief worden met ‘oud’ brood en pastarestjes. Wentelteefjes eten was altijd een feest ‘vroeger’. En van pastarestjes kun je, opgewarmd met wat melk en sap/suiker, een heerlijk toetje maken. Genieten dus met een mooie footprint.
    Dit is zo cruciaal omdat je anders de hele keten van energie-, grond- en grondstoffengebruik weggooit. En het geld niet te vergeten …

  3. jeigien Reply

    Oud Brood: Is een goed alternatief voor Kinderkoekjes ook goed voor de Pappa,s en Mamma,s.
    Snij de plakjes in Reepjes die zijn goed hanteerbaar voor de kleintjes en doe deze in een Papieren zak deze dicht doen en laten drogen en de Keukenkast of Kelder.Na een dag of drie vier hebben jullie heerlijke krakende koekjes. Bruin brood is nog beter en als het Kind een keer geen zin heeft in een Boterham hebt u Koekjes op voorraad en dat zonder beleg waar altijd SUIKER in zit. Voor het drogen iets smakelijks toevoegen in poedervorm? Kaneel/poedersuiker heel veel mogelijkheden!! Succes.

  4. sandra Reply

    Ik heb laatst de gezonde tosti ontdekt.
    Neem dus die oude boterham. Hak vervolgens een tomaat, stukje komkommer, paprika, uitje fijn met verse kruiden als tijm. Voeg als je pit lekker vind tabasco toe. Alles tussen die boterhammen. Even wachten en smullen maar. Zo klaar! en lekker mmmmmm

  5. Paul v.M. Reply

    Eten weggooien hoeft helemaal niet, als je meer denkt in termen als recycling. Als die boterham zelfs te oud is voor tosti of wentelteefje: gooi ‘m in de tuin, voor de vogels. Zeker in de winter, maar ook zomers mag het. Rotte appels weggooien? Zonde! Hup, ook de tuin in. Je krijgt er hoop plezier voor terug. Keukenafval in de kliko? Welee. Compostbak in een hoekje achterin de tuin. Mooie compost als beloning. Blijft over een paar kilo aan sinaasappelschillen. Daar kan ik echt niks mee….

Laat een reactie achter bij sandra Cancel reply

*

captcha *