09
JAN
2014

Koken in het seizoen

“Koken in het seizoen” is het thema van de eerste workshop. Op de workshop VoetprintCooking® (deze maand in Houten) staat rabarbersoep op het programma.

Kan dat eigenlijk wel, rabarber in de winter? Om het uit te proberen heb ik even de Groente- en fruitkalender gecheckt en wat blijkt?: Rabarber komt nu uit de warme kas en heeft nu label C, dat is niet zo gunstig want die categorie heeft per kg een uitstoot tussen de 1kg en 5kg. Het beste kun je Nederlands fruit uit koelhuizen nemen, peertjes bv. hebben label A (<0,5 kg CO2). Ook ingemaakt fruit is een goede optie: rabarber uit blik heeft een uitstoot van ongeveer 0,75 kgCO2 (dat valt onder label B).

Indien je kiest voor een andere fruitsoort, zoals peer, zie dan bijvoorbeeld het recept van perensoep op de website van BioBudget. Indien je toch voor rabarber gaat in de winter, kies dan de ingemaakte rabarber.

Rabarbersoep (4 personen)

Rabarbersoep en rabarbercompote HAK _ koken in het seizoenIngrediënten
500 gr. rabarber (maart t/m juli vers, anders blik/ glas; bv. HAK)    
75 gr. suiker, minder indien blik al suiker bevat bevat
125 gr. aardbeien (mei t/m aug vers, anders gebruik peer)                            
4 gr. vanillesuiker, 1 eetlepel maïzena
voetafdruk                                                                      

PS Stel gemaakt met verse rabarber uit de warme kas (zonder energiebesparende maatregelen) uit Nederland, dan was het 0,35 kg CO2 geweest per persoon:

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Zomer-versie: rabarber met aardbei:

Snijd de rabarber klein en laat dit samen met de suiker, vanillesuiker, de aardbeien (houd enkele aardbeien achter ter garnering) en 1,5 dl water koken tot de rabarber gaar is. Haal het schuim eraf. Maïzena mengen met een beetje water en bij de soep voegen. Laat de soep nog 1 minuut doorkoken. Indien de rabarbersoep is afgekoeld kan deze geserveerd worden. Serveer met kleine stukjes aardbei er bovenop.

Winter-versie: ingemaakte rabarber en peer:

GEEN suiker meer toevoegen. Schil 1 peer en snijd hem in kleine blokjes. Indien de peer nog hard is, kook hem dan even in een bodempje water tot hij zacht is. Giet de helft van een potje “rabarbercompote met framboos HAK, 370 ml” in een pannetje, giet de helft van een potje “pure rabarbercompote” erbij en voeg nog eens de helft aan water toe. Leg een anijsster en half kaneelstokje en 2 kruidnagels erbij. Breng even aan de kook. Laat de soep nog 1 minuut doorkoken. Voeg naar smaak citroensap toe. Indien de rabarbersoep is afgekoeld kan deze geserveerd worden (haal eerst kruiden eruit). Serveer met kleine stukjes peer er bovenop.

            Lage foodprint recept_button
                                                    

                                         

 

Over Dorien

Laat een bericht achter

*

captcha *