20
JUN
2013

85% minder Bordeaux-wijn door klimaatverandering

wijranken

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl De klimaatverandering zal desastreuze gevolgen hebben voor de traditionele wijnregio’s. Er moet vanaf 2050 rekening worden gehouden met lagere oogsten.

Slecht nieuws voor de wijnliefhebbers: volgens onderzoekers van verschillende Amerikaanse instituten zal de productie van ‘s werelds beste wijn ‘dramatisch’ teruglopen. In het onderzoek, genaamd Climate Change, Wine and Conservation, werden de gevolgen van 17 verschillende klimaatmodellen op negen wijngebieden onder de loep genomen.

Door de opwarming van de aarde en de afname van neerslag zal tussen de 19 en 73 procent van de huidige populaire wijngrond na 2050 minder geschikt zijn voor het verbouwen van druiven. Wanneer het telen van wijnranken hier wordt doorgezet is meer water nodig, met hogere kosten en een complete aanpassing van de lokale watervoorzieningen tot gevolg.

Vooral de Europese wijnindustrie zal het zwaar te verduren krijgen. Volgens het onderzoek zal de productie van wijn uit de Franse regio’s Bordeaux, Rhône en het Italiaanse Toscane met zo’n 85 procent afnemen. Ook de toekomst van wijnboeren uit Californië, Chili, Australië en Zuid-Afrika ziet er niet rooskleurig uit.

De onderzoekers voorspellen dat de productie van wijn zal verplaatsen naar noordelijke gebieden van Amerika, Noord-Europa en Centraal-China.

Bron: Environmental Leader
Foto: Momo via Flickr.com

Lees meer op: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Over Dorien

Laat een bericht achter

*

captcha *