28
JAN
2013

Wijnhuis Pasini

tag : ,
comment : 0

cavatappi2

Zoiets moois wat ik nu heb ontdekt; Wijn met CO2 op het etiket! Sinds 2009 werkt wijnhuis Pasini aan het terugdringen van de CO2-uitstoot van zijn wijnen. In 2010 staat de uitstoot voor het eerst op het wijn-etiket. (verkrijgbaar bij Cavatappi)

Inmiddels heb ik de heerlijke Cap del Priu D.O.C. (rood) geproefd en ook deze heeft  de carbon footprint op het etiket staan; 0,468 KgCO2. Net als de Lugana D.O.C. (wit); 0,288 KgCO2.  Nu denk je misschien, is dat nu veel of weinig? Cijfers van Blonk Milieuadvies geven voor zowel wit als rood gemiddeld 0,94  KgCO2 per liter aan, omgerekend naar een fles is dat 0,7 KgCO2. Dus de wijnen van Pasini scoren beduidend lager.cavatappi3

Hoe heeft Pasini dit nu bereikt?:

  • Niet langer maaien van gras tussen de wijnstok rijen en hakselen van de gesnoeide scheuten in de wijngaard
  • Het gebruik van uitsluitend organische meststoffen
  • Productie van energie uit de zonnepanelen
  • Het gebruik van nieuwe, lichtere flessen voor de klassieke methode mousserende wijn
  • De progressieve vermindering van het gewicht van de flessen voor niet-mousserende wijnen
  • Het gebruik van gerecycled karton
  • Het besluit om geen overbodige verpakkingen te gebruiken, zodat er geen energie en grondstoffen onnodig verspillen.
  • Het selecteren van leveranciers die zo dicht mogelijk bij de wijnmakerij, zowel in termen van de filosofie en de afstand.

cavatappi                                 

Paolo Pasini, Pasini Azienda Agricola San Giovanni

Ita.Ca.® – Italian Wine Carbon Calculator

Pasini werkt met Ita.Ca.®-software, het is de eerste CO2-meter specifiek voor de wijnindustrie.  Het komt voort uit een samenwerking tussen Studio Agronomisch Sata en WFA (Winemakers ‘Federation of Australia). Zij hebben gewerkt aan verbetering en aanpassing van de International Wine Carbon Calculator (IWCC) * specifiek voor de Italiaanse wijnproductie. De berekening is uitgevoerd onder wetenschappelijke begeleiding van de Faculteit van Landbouw van de Universiteit van Milaan.

cavatappi4De caclulator telt met behulp van speciale software alle broeikasgasemissies te wijten aan de verschillende stadia van de productie. Zoals het energieverbruik voor de productie zelf, voor verwarming of koeling, voor het vervoer van grondstoffen voor de aankoop van verbruiksgoederen, enz. voor elke stap van de keten.

De ISO 14064-certificering

Ita.Ca. NORMA ® is compatibel met ISO 14064, een internationale standaard met betrekking tot de controle en verificatie van de rekeningen en verklaringen met betrekking tot de uitstoot van broeikasgassen.

Over Dorien

Laat een bericht achter

*

captcha *