16
JUN
2011

Rabarbersoep uit eigen tuin

RabarberIn Houten wordt er lustig op los getuinierd, zo ook bij een klasgenootje van mijn zoon. Er ontstaat zelfs een onofficiele ouderwetse ruilhandel. Van menig buurtje krijg ik beginnende tomatenplantjes of het teveel aan rucola sla. Deze week kreeg ik dus rabarber. De prachtige moestuin van de familie van Rooijen wordt wekelijks vlijtig ontdaan van onkruid en zonodig bewaterd. Ik vroeg me wel af, hoeveel tijd zoiets kost? Het blijkt toch al gauw een dagdeel per week te zijn (4 uur). En ook is het zo dat familie in drukke tijden even bijstaat…. in ruil voor oogst natuurlijk! Wat krijg je daar nog meer voor terug? Dit gezin kan er het heel  jaar groente- en fruit van eten. Rabarber i nmoestuinDaarvoor wordt een gedeelte van het jaar geoogst en bewaard in de diepvries. Daar moet dan wel bij vermeld dat een gedeelte van de fruitbomen al op het terrein stonden. Maar pas drie jaar geleden zijn de uien, prei, kolen, courgetten, erwten, tuinbonen, radijsjes, frambozen en aardbeien geplant.

Van deze rabarber heb ik een heerlijk nagerecht gemaakt. Je kunt dit gerecht (zonder aardbeien) ook als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd serveren.

 

Rabarbersoep

Rabarbersoep

  • 500 gr. rabarber (maart t/m juli)
  • 75 gr. suiker
  • 125 gr. aardbeien (mei t/m aug)
  • 4 gr. vanillesuiker
  • 1 eetl. maizena

Snijd de rabarber klein en laat dit samen met de suiker, vanillesuiker, de aardbeien (houd enkele aardbeien achter ter garnering) en 1,5 dl water koken tot de rabarber gaar is. Haal het schuim eraf. Maizena mengen met een beetje water en bij de soep voegen. Laat de soep nog 1 minuut doorkoken. Indien de rabarbersoep is afgekoeld kan deze geserveerd worden. Serveer met kleine stukjes aardbei er bovenop.

Ps Krijt toevoegen hoeft niet meer, sinds bekend is dat een klein beetje oxcaalzuur geen kwaad kan.

voetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2(1 voetje = 0,1 kgCO2)   Meer nagerechten >> 

Over Dorien

Laat een bericht achter

*

captcha *