07
MRT
2017

Recepten met eieren

Heerlijke recepten met eieren. Eieren bieden dierlijke eiwitten met een relatief lage CO2-uitstoot. (1 kg eieren geeft minder CO2-uitstoot dan voor 1 kg kippenvlees bv.) Iets anders dan CO2-uitstoot waar je bij eieren op kunt letten is dierenwelzijn. Dat zie je aan de eicode. Lees meer >>.

Kartoffelsalade

Duurzame recepten: Recepten met eieren: Kartoffelslade_Potato salad

Ingrediënten

Bereidingswijze

1 kg aardappel (evt. van  vorige dag)
1 appel, 1 ons boontjes, andere liflafjes
1 ons hamblokjes uit blik (kost 50%  minder indirecte energie dan vers)
1 teentje knoflook
3 augurken
1 eetl. gehakte peterselie/1 eetl. gehakte selderij
4  eieren
6 el mayonaise, 6 el yoghurt

Kook de aardappelen 20 minuten en voeg de boontjes de laatste 10 minuten toe. Giet het water af en snijd de boontjes in kleine stukjes. Schil de appel en snijd deze net als de augurken in dobbelsteentjes. Alle ingrediënten mengen behalve de eieren.

De eieren koken en om de aardappelsalade heen leggen.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Kliekjes hartige taart

Ingrediënten

Bereidingswijze

Deeg
250 g (volkoren)bloem
150 g boter
0.5 dl water
5 g zout (veel minder energie voor nodig dan vriezer-bladerdeeg!)
Vulling
1 eetl. olijfolie
4 ons liflafjes als prei, wortel, tomaat, boontjes
1 ui, 1 teentje knoflook
2 ons champignons
tijm
4  eieren
2 dl room
1 ons geraspte kaas

Meng voor het deeg alle ingrediënten tot een soepel deeg. Vorm een bal en rol het deeg uit tot een lap die in de springvorm past.

Verhit de olijfolie in een pan en fruit de gesnipperde ui en knoflook een paar minuten. Voeg de champignons in plakjes erbij samen met de tijm en zout en peper en laat nog 5 minuten door fruiten. Klop de eieren, voeg room, geraspte kaas en groentes toe en breng verder op smaak met peper en zout. Bekleed de beboterde taartvorm met het deeg en verdeel het champignon mengsel over de bodem. Giet het groente/ei mengsel er over. Bak op 200 graden in ongeveer 35 minuten gaar.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Omelet met groene kruiden

omelet_met groene kruiden_klein400

Ingrediënten

Bereidingswijze

4 eieren
1 dl halfvolle melk
groene kruiden, zoals peterselie
bieslook, kervel of dragon 20 gram margarine
zout
400 gram aardappelen
Salade van het seizoen
De eieren met melk in een kom mengen en de groene kruiden toevoegen. Voeg naar smaak zout toe. Bak de omelet in margarine in de koekenpan.Serveer de omelet met gekookte aardappelen in de schil en een salade van het seizoen.

Tip: Vul de omelet lekker met champignons of een groente, zoals spinazie of prei.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Andijviesalade met maïs en ei

andijvie

Ingrediënten

Bereidingswijze

50 ml zure room
6 tomaten (jun-okt)
4 ons andijvie (apr- dec)
blikje maïs (2 ons)
2 el yoghurt, 2 el mayonaise
zout, peper, paprikapoeder
1 el verse dille (of ander vers kruid uit de tuin)
2 el citroensap
2 eieren
Lekker brood

Kook de eieren. Was de andijvie en snij deze dan in mooie fijne reepjes. Snijd de tomaat in kleine stukjes, laat de maïs uitlekken. Snijd de eieren in 4 partjes. Meng dit alles door elkaar.

Maak een saus van de zure room, yoghurt, mayonaise, citroensap, paprikapoeder, zout en peper. Giet de saus over de andijviesalade. Strooi verse kruiden erover. Serveer de salade met een dik stuk brood.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Kamper steur (eieren in mosterdsaus)

Ingrediënten

Bereidingswijze

6 eieren
1 bouillontablet
25 gram boter
35 gram bloem
2 lepels mosterd
4 ons aardappelen
Groente van het seizoen 

Zet de eieren op en laat ze in 7 minuten hard koken.
Bereid de mosterdsaus: Smelt de boter. Voeg ineens alle bloem toe en roer tot deze zich met de boter heeft gemengd. Voeg voortdurend roerend 4 dl water toe. Meng de mosterd met de rou.
Snijd de eieren door, leg ze in een schaal en giet een deel van de mosterdsaus erover. Serveer de overige saus er los bij.
Lekker met gebakken aardappeltjes en gekookte witlof.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Warme eiertomaten

Ingrediënten

Bereidingswijze

1 kg grote tomaten (jun– okt)
peper/zout
8 eieren
30 gram boter

Snijd het kapje van de tomaten en hol ze uit. Bestrooi ze van binnen met peper en zout. Leg de tomaten in een vuurvaste schaal. Breek de eieren erin en leg het kapje er weer op. Snijd het uitgeholde deel in kleine stukjes en giet dit in de schaal.
Verdeel er de klontjes boter over. Plaats de schotel met deksel op het fornuis en laat de tomaten in 10 minuten stollen.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Quiche Lorraine zonder ham

pie_klein400

Ingrediënten

Bereidingswijze

200 gr bloem, gezeefd
100 gr boter
3 el  melk
peper/zout
3 druppels olijfolie
200 gr champignons
1 teentje  knoflook
3 dl crème fraîche
4 eieren[

Kneed de bloem, boter, melk, 1 ei en peper en zout tot een soepel deeg. Laat het deeg 1,5 uur in de koelkast rusten in een kom met daarop een theedoek. Smeer een taartvorm in met de olijfolie. Bekleed het deeg in de taartvorm.

Bak plakjes champignons in een koekenpan met olijfolie en 1 geperst teentje knoflook. Giet dit mengsel op het deeg. Meng 3 eieren met de crème fraîche en giet dit over de champignons. Bak de taart in een oven op 180 graden gedurende 30 minuten.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Hartig gevulde pannenkoeken

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ingrediënten

Bereidingswijze

200 gram tarwebloem
1/2 liter melk
50 gram boter
2 eieren
zout, peper
1 ui, 1 prei
evt knoflook teentje
250 gram champignons
Salade van het seizoen

Meng de bloem, melk, boter,eieren en het zout. Giet de pannenkoekenmix in een pan. Bak er ongeveer 8 pannenkoeken van. Bak de groenten met de champignons. Giet 1/8e van het groentemengsel in een pannenkoek en rol deze op. Srooi er nog wat peper over en serveer met een salade van het seizoen.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

Tortilla met prei

Ingrediënten

Bereidingswijze

4 eieren
4 grote aardappelen
4 ons prei
0,25  liter melk
1 dl olijfolie
1 ui, 1 knoflookteen
zout, peper

Salade van het seizoen met een handvol pompoenpitten (bevat 24,5 gram eiwit per 100 gram)

Maak de prei schoon en snijd deze in ringetjes. Schil de aardappels en snijdt ze in schijfjes.
Bak de aardappels 5 minuten en voeg de prei toe. Bak nog eens 5 minuten.
Meng de melk, eieren, zout, peper en de uitgeperste knoflookteen. Giet dit mengsel over de aardappels met prei. Bak 3 minuten met deksel op de pan; keer de “koek”daarna om en bak nog 3 minuten. Serveer met salade van seizoensgroente.

voetafdrukvoetafdrukvoetafdrukvoetafdrukhalve voetafdruk 0,1 kgCO2voetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_witvoetafdruk_wit(1 voetje = 0,1 kgCO2)

 

 

Over Dorien
  1. Pingback: Kerstmenu (met lage foodprint) | Foodprint Cooking™

  2. Hanneke Reply

    Leuke site; twee tips:
    1) recepten ingang ook op basis van maand/seizoen
    2) per recepteningang eerst een overzicht met titel gerecht; voetafdruk en evt jaargetijden en dan per recept doorklikken naar het eigenlijke recept – wordpress is natuurlijk bloggeorienteerd maar wellicht zijn hier wel mogelijkheden voor te vinden
    Ben benieuwd naar je boek

    • doriensoons Reply

      dank voor de tips, ik neem ze mee!

    • doriensoons Reply

      Ik heb het nog even laten bezinken en ik vind het een steeds slimmere optie, zo’n ingang (of filter) via seizoen en aantal voeten. Nu ga ik nog eens nadenken over hoe dat te realiseren.

  3. savenije Reply

    Erg leuk en goed iniatief. Het recept met de uitgeholde tomaat en dan een ei erin vind ik enig. Zelf dacht ik meteen bij een uitgeholde tomaat aan wat beschuitkruim met wat kruiden knoflook even samen met wat van de uitgehaalde tomaat en iets balsamico en dit weer in de tomaat doen. In de oven ook heerlijk.

    veel succes en groetjes inge savenije.

  4. Pingback: Kerstmenu (met lage voetprint) | Voetprint Cooking™

  5. Pingback: Grootmoeders gerecht voor pasen | Voetprint Cooking™

Laat een reactie achter bij Hanneke Cancel reply

*

captcha *